buvarkodas-alapjai

Nincs is annál mámorítóbb érzés, amikor lelkiekben felfrissülten, megújulva jössz ki a vízből! Utána élvezheted a napsütést, a meleget. A búvárkodás mindenkinek kissé titokzatos, távoli terület. Nem csoda, hisz ritkán találkozunk búvárokkal, ritkán van lehetőségünk a búvárkodást kipróbálni. Akiket csábít a tenger kék színe, azoknak életre szóló élmény lesz!

Szeretném bemutatni Neked és kicsit közelebb hozni ezt a csodás világot! A búvárkodás alapjai könnyen elsajátíthatóak.

 

buvar-kameraval

Búvárkodás alapismeretek

A búvárkodáshoz éppúgy fontosak az elméleti ismeretek, mint az alapvető fizikai erőnlét és a higgadtság, önuralom.

Ha a hobbi búvárkodásról beszélünk, akkor a palackba sűrített levegő kerül, amivel átlagosan 30-40 percet töltenek a vízben.
Az is fontos, hogy hány méter mélyre lehet lemerülni. Általában maximum ~18-20 méter a merülési mélység kezdő búvárok esetében. A sűrített levegős palackkal 40 méterre már csak külön képesítéssel szabad lemerülni.

Ez azért van, mert 40 méter körül előfordulhat a narkózishoz hasonló állapot ejti rabul a búvárt, ami önkívületi állapotot, felelőtlen viselkedést eredményezhet. A víz alatt ez rendkívül veszélyes, ezért fel kell rá készülni.

A víz alatti világ legérdekesebb és legszebb része úgyis a leggyakrabban 10-15 méterig található, úgyhogy hobbi szinten ennél nem kell mélyebbre merülni.

Fontos, hogy nem szabad meggondolatlanul felemelkedni a víz felszínére. Illetve ne lépjük túl a meghatározott időkorlátot (fenékidőt) mindig figyeljünk a palackban rendelkezésre álló levegő mennyiségére!

Ha kíváncsi vagy, milyen egy tengeri hajóút során a búvárkodást is kipróbálni, akkor vedd fel a kapcsolatot velem és kimerítő tájékoztatást kapsz!

Akár ezen a telefonszámon: +36709473030

Búvártanfolyamok

Egy búvártanfolyam során mindent elsajátíthatsz, amire szükség lesz. Utána persze tapasztalatot kell szerezni, hogy kellő magabiztossággal tudj merülni. Egy búvártanfolyam elméleti oktatásból, védett vízi merülésből és nyílt vízi merülésből áll.

A búvárkodás oktatási rendszerei

A két legjelentősebb szervezet az SSI és a PADI, a Professional Association of Diving Instuctors. Az SSI, a Scuba School International.
Lényegi különbség nincs köztük, mindkettő minősítő kártyát ad, ha elvégezzük a tanfolyamot. Ezzel a kártyával lehet búvárkodni nemzetközileg is bárhol a világon.
A PADI kezdő búvártanfolyama a PADI Open Water Diving. Az SSI kezdő búvártanfolyama az SSI Scuba Diving.

Számos tanfolyamot indító iskola létezik. Teljesen mindegy, hogy melyik nemzetközi szervezet minősítését állítja ki. A lényeg az oktatón, a tanfolyam tananyagán és a szervezésén múlik.
Érdemes válogatni a tanfolyamok között. Ha túl gyorsan – pár nap alatt- elvégezhető és túl olcsó – 20-30 ezer Ft- akkor az elgondolkodtató! Ha valaki elhatározza, hogy búvárkodni szeretne, a tanfolyam ára lesz az egyik legkisebb költség, amit költeni kell rá.

Célszerű olyan iskolát választani ahol az oktatók maximálisan azon vannak, hogy a tudást átadják neked. Segítőkészség sokszor túlmutat az oktatás keretein, tanácsokkal az oktatás után is folyamatosan ellátnak. Nyíltan elmondják a felszerelés vásárlásakor, hogy mire van szükséged és mire nincs! Felszerelés választásnál, nem csak a márkát és az árat érdemes figyelni, a legfőbb szempontok a használhatóság, tartósság, szervizelhetőség. Ezekben a döntésekben kezdő búvárként egészen biztos, hogy érdemes kikérni a tanácsukat.

Búvárkodás szabályai

Ne merülj egyedül!

A víz alatt előforduló veszélyek, problémák kivédésére az egyik legalapvetőbb biztonsági intézkedés, ha nem egyedül merülünk. Így azonnal van segítség, oda tudunk egymásra figyelni.

Nyomásmérő használata

A nyomásmérő egy alapvető búváreszköz. Méri a búvárpalackban lévő levegő mennyiségét. Ha rendszeresen figyeljük, akkor nem fordulhat elő, hogy hirtelen elfogy a levegőnk.

Érdemes jól megválasztani a búvár tanfolyamot.

Mi tartozik bele? Mennyi ideig tart? Elméleti és gyakorlati oktatás minősége? Ezek a legfontosabb kérdések akkor, ha búvártanfolyamot keresünk. Nagyon fontos, hogy megfelelő oktatást kapjunk.

Ne lépjük túl a meghatározott időkorlátot!

A test fizikai és egészségügyi állapota nem teszi lehetővé, hogy korlátlan időt töltsünk a víz alatt.

Ne emelkedj meggondolatlanul a víz felszínére!

Be kell tartani a fokozatos felemelkedés szabályait. Bizonyos szakaszonként pihenőt kell beiktatni, hogy a szervezetnek legyen ideje hozzászokni. Felhalmozódhat a szervezetben a nitrogén és ha túl gyors a felemelkedés, akkor nincs ideje elég gyorsan távozni a szervezetből, ami egészségkárosodást okozhat.

Hajós utazásaink között megtalálhatóak olyan utazások, ahol lehetőség van búvárkodásra is! Érdemes körülnézni a Tengeri hajóutak búvárkodással aloldalunkon!

buvar-no

Búvárkodás fajtái

Szabad-tüdős

A szabad-tüdős búvárkodás egyfajta gyűjtőnév azoknak a kifejezéseknek, amik a felszerelés nélküli búvárkodást jelentik. Sznorkeling, apnea, freediving, skin-diving stb… Mind a szabad-tüdős merülés fajtái.
Különbözik a vízben eltöltött idő, a merülési mélység és még néhány alapvető tényező.

Sznorkelezés
Mit jelent a sznorkelezés? A sznorkelezés a légzőcső, vagyis snorkel kifejezésből származik.
A lényege, hogy a búvár a vízfelszínen úszik és onnan figyeli meg a víz alatti élővilágot. Időnként alámerül, kb. 4 méteres mélységig. Egyszerűbbnek hangzik, mint belevetni magunkat a mély vízbe, de korántsem az. A technikai tudás és a felkészültség éppúgy fontos, mint a felszerelés a búvárkodásnál. A megfelelő egészségügyi állapot még inkább szükséges hozzá, hiszen a szervezet oxigénhiányos állapotba kerül. A tüdőt hozzá kell szoktatni, edzeni kell. A búvármaszk, a légzőcső és az uszony alapvető felszerelések. Érdemes még búvárkést, búvárruhát és ólomövet is használni.
Mivel a víz felszínén töltünk sok időt, ezért nagyon könnyen leéghetünk. A víz hűtő hatása miatt viszont nem érezzük ezt, ezért érdemes vékony pólót, búvárruhát hordani.

Apnea= freedivingbuvarkepzes_merules
A különbség a snorkelezéshez képest csak annyi, hogy jóval kevesebb időt tölt a víz felszínén a búvár. Többet merül alá és akár mélyebbre is.

Légzőkészülékes búvárkodás

A “felszereléses” légzőkészülékes búvárkodás lehet könnyű búvárkodás vagy nehéz búvárkodás. Ahogy a nevében is benne van, itt már légzőkészülékkel merülnek. Így mélyebbre és hosszabb időre tudnak merülni.

 

Ha rabul ejtett a tengerek élővilága, akkor valószínűleg a hajózást is imádod! A vitorlázás alapjai című cikkemben bemutatom a víz feletti kalandot, a vitorlázást!

 

Búvárkodás veszélyei

Nitrogénnarkózis

Ha a nitrogénnarkózis tüneteit észleljük, rögtön kérjünk segítséget!

Leesik a maszk

Ha a maszk leesik, a legfontosabb a higgadtság megőrzése. Erre a helyzetre is felkészítenek a tanfolyamok.

Víz alatti sérülések

Kíváncsiságunk is veszélybe sodorhat, ha olyan növényeket, állatokat érintünk, amiket nem kellene. Előfordulhatnak csípések, harapások, vágások. Ha megtartjuk a távolságot, akkor nem történhet baj.

Elfogy a levegő

A korábban említett nyomásmérő rendszeres használatával elkerülhető ez a probléma.

Test lehűlése

Ha nem öltöztünk fel melegen és hideg vízbe merültünk, akkor a test lehűl, ami az izmok lemerevedéséhez vezethet. Ezért kell elővigyázatosnak lenni és figyelembe venni, hogy a víz alatt jóval alacsonyabb a hőmérséklet, mint kinn a szárazföldön.

Túl gyors felemelkedés esetén fennállhat a nitrogénnarkózis veszélye.

Túl gyors felemelkedés

Érdemes betartani azokat az alapvető technikákat, amiket egy tanfolyamon tanítanak a felemelkedéssel kapcsolatban. Ez a probléma kezdő búvárnál nem jelentkezhet, mert nem merülnek olyan mélyre.

Összegezve:

A búvárkodás egy nagyszerű sport azoknak, akikben él a kíváncsiság és felfedezés ösztöne! Ha a lehetőségek adottak hozzá, mindenképp érdemes kipróbálni!
Vigyázat! Könnyen rabul ejt! 🙂

Ha kíváncsi vagy, milyen egy tengeri hajóút során a búvárkodást is kipróbálni, akkor vedd fel a kapcsolatot velem és kimerítő tájékoztatást kapsz!

Akár ezen a telefonszámon: +36709473030