Zakyntos Dinnyehéjban

Hol van Zakynthos?

Zakynthos, sokan hívják Zante-nak is, a Ion-tengeren található, kb. egy magasságban Szicíliával. A görög szárazföld legdélebbi részét képező Peloponnészoszi félsziget nyugati oldalával szemben helyezkedik el. Kompozás esetén kb. 1 óra az út. A sziget 410 négyzetkilométer területű. Autóval keresztülkocsikázni a szigeten, úgy hogy a legtávolabbi két pontját érintjük kb 80 perc alatt lehet megtenni ez az utat. A teljes partvonal hossza 123 kilométer. A helyi lakosság száma kb 40 ezer körül van. Budapestről a repülési idő kb. másfél óra. Busszal ugyanez az út valamivel több mint 24 óra.

Zakynthos tudnivalók

Zakynthos (ejtsd: Zákintosz) jó nyaraló hely családosoknak, fiataloknak, idősebbeknek, pároknak egyaránt. A sziget viszonylag kicsi, könnyen bejárható és kellőképpen zöld. Príma homokos strandjai vannak, izgalmasak sziklaszirtes partrészei, magányos, szép öblei. A tengervíz mindenhol lassan mélyülő, tiszta, és szuper átlátszó. Még a mélyben is jól látni a tengerfeneket, csodás színek (sötét zafír kék). Görögország legszebb szigetei közé sorolható.

Laganas: inkább a bulizók kedvelt helye, mert itt sok a szórakozóhely. Kalamaki: szép a part és sok a taverna (étterem) azért itt is vannak szórakozóhelyek, de nyugisabb hely. Tsilvi és Agasi: kiváló a strandolás szempontjából, Zakynthos (Zante) a város inkább csavargásra ideális hely, vásárlásra, felfedezésre, viszont itt megszállni nem érdemes. Repülőtér-hotel transzferek: ideális a sziget méretéből adódóan is, a leghosszabb transzfer időben nem több 35-40 percnél Zakynthos-on az időeltolódás az itthonihoz képest +1óra. Elbűvölő élményt nyújtanak a sziget körüli hajóskirándulások

Robogó/quad bérlés: felfedezni a szigetet (kötelező a roncsöböl, és a kék barlangok) Nyáron a tengervíz 27 fok körüli kellemes hőmérséklete, jó strandok, sok napsütés. A tenger olyan kristálytiszta és kék, hogy nem hisszük el, amíg nem látjuk. A szigeten rengeteg programlehetőség kínálkozik, pl. kirándulások hajóval, quaddal.

 

 

Laganas éjszakai élete

Sok természeti szépség, sok helyen a kellemes fenyőillat. Barátságosak a helybéliek. Jókat lehet enni, inni (egész kellemes a helyi sörük – Mythos), ebédelni egy kis falusi vendéglőben (Vasilikos-ban), friss húsok (csirke, pulyka, kacsa, nyúl stb.) közvetlenül a háztájiból, a szuvlaki special-t ki kell próbálni! Nem jellemező a pofátlan drágaság sem. Amit viszont mindenképpen érdemes, a tengeri teknősök felkutatása.

A legszebb strandok a településektől távol találhatóak, de a frekventált Banana Beachen is érdemes a lábnyomunkat ott hagyni a homokban, vagy kirándulás Kefalóniára, vagy Olimpiára. A pompás a fagyiválaszték Argassiban a Café Vanilia-ban, vagy érdemes felkeresni a Porto Limnionas Beach

 

Zakynthos szállás, kirándulás

Ami fontos lehet a helyválasztásnál, hogy Tsilivi-ben nincs, vagy alig van térerő, viszont ha autó vagy motorbérléssel szeretnénk felfedezni a szigetet, akkor talán Tsilivi a legideálisabb a tartózkodásra aránylag központi elhelyezkedési miatt. Autóval kb 3-4 nap elég, hogy majdnem mindent bejárjunk a szigeten, mivel főleg természeti látnivalóiban gazdag. Laganasban van gyerekorvos is és háziorvos is, bármi súlyosabb sérülés esetén a sziget modernebb kórházába viszik a turistákat, ahol jobb az ellátás, mint a másik régebbi kórházban. Ha műtétre kerülne sor, akkor Patrasba vagy Athénba szállítják őket.

A keleti part jóval szélesebb, mint a Laganasi-öböl, így itt az öbölben pár fokkal mindig melegebb is van, viszont a Vassilikos félszigeten sokkal tisztábbak a strandok. A Laganasi öböl előnye, hogy ha elgyalogolunk a Cameo szigetig, akkor ott szabad szemmel is lehet teknősöket látni, nem kell feltétlenül befizetni a drága teknős les programokra. A csapvíz egyáltalán nem fogyasztható. Áramot Kefalóniáról kap a sziget, ez érzékelhető is volt abban, mintha kevésbé töltötte volna fel a fényképező akkumulátorokat. Június-július csapadékmentes, augusztusban általában 1 napot esik az eső. A hőmérséklet kb 35-40 fok ilyenkor. Szeptemberben 8-9 esős nap van, de a hőmérséklet így is 28-30 fok körül van napközben és este 20-25 fok.

A helyi buszok légkondicionáltak, menetrend szerint közlekednek, így nem kell leinteni őket. Bár ha a főbb megállókon kívül máshol szeretnénk leszállni, akkor úgy kell kiabálni a sofőrnek, hogy “stasi” (állj!) A főbb megállókban vannak táblák is menetrenddel, de az nem mindig stimmel az aktuálissal, mely a buszon található. Viszont aránylag ritkán járnak ezek a buszok, így mindig zsúfoltak. És ha egy utazással le szeretnénk tudni 2 szigetet is, Zakynthosról át lehet menni 1 napos túra alkalmával Kefalóniára.

Zakynthosról egy képet sulykolnak belénk az utazási prospektusok: a hófehér sziklákkal körbevett Navagio-öböl látványát. Ami valóban gyönyörű, de Zakynthos alapvetően nem ilyen. Ez az öböl a sziget északi részén található, ahol az egész partvonal sziklás, meredeken szakad a tengerbe. De ezen a részen gyakorlatilag nincsenek szállodák, mert arrafelé nagyon kevés a homokos tengerpartos öböl. A Navagio-öblöt egy kb 4-5 órás (oda-vissza értendő) hajókirándulással lehet megközelíteni Zakynthos városából. A helyszínen kb egy óránk van fényképezni, fürödni (hirtelen mélyül a víz, így nagyon hideg). A navagio-i kilátó megrongálódót és lebontották 2012 tavaszán, egy ideig nem lehetett látogatni a kilátót. Még a nyár folyamán elkészült az új kilátó a régi helytől kicsit odébb.

 

A strand: homokos, széles – lassan mélyül, tiszta és sok napággyal felszerelt. Helyi buszközlekedés Zakynthos városba igen jó.

Étkezésre: rengeteg lehetőség kínálkozik, mint ahogyan a bevásárlásra is. Expressz szupermarket, mirelit, pékáru, zöldség gyümölcs, nyers-húsok minden kapható, árképzés kedvező.

Közbiztonság: kifejezetten vigyáznak a turistákra, hiszen belőlük élnek, ezért amit esetleg meg lehet említeni az csak az utcán néhány rámenős virágárus volt alkalmanként. Aki kicsit határozottabban próbál rávenni egy csokor virág megvásárlására, mert neked erre szükséged van! 🙂

Autóbérlés: Fiat Panda 3 napra aug. közepén kb 150-200 euró (ebben napi 9 euró önrész nélküli biztosítás is volt, erre érdemes rákérdezni) Az utak itt-ott rendkívül kanyargósak, emelkedőkkel és lejtőkkel, néhol kifejezetten keskenyek. Érdemes fakultatív hajókirándulásra befizetni, a szárazföldet pedig önállóan autóbérléssel felfedezni. A két hajós utazásunk jól sikerült. Sok megálló, nyílt vízi fürdőzés, folyamatos magyar nyelvű idegenvezetés. Szerintünk megérte az árát.

Zakynthos látnivalók

Szárazföld és tenger felől is érdemes ezeket megnézni. Pl. Navagio, Xygia, Zakynthos város, Keri, Blue Caves, Skinari, Marathonisi sziget, Gerakas.
A sziget felfedezéséhez három nap tűnik elegendőnek. Lehet egy nap a nyugati part meglátogatására, egy nap a keletire, a harmadik pedig a főváros és környéke (pl. Banana Beach). A nyugati oldalt gyakorlatlanabb motorosoknak nem tanácsos robogóval felfedezni a domborzati és útviszonyok miatt. Szuper program a Kék barlangok (blue caves) meglátogatása a sziget északi részén. Kis csónakokkal viszik be a kirándulás résztvevőit a barlangokba és ott úszni is lehet.

A kalózhajós programokra jelentkezőknek tanácsos tisztázni előre, hogy a kiránduláson lesz-e és mennyi fürdőzős megállás, és azoknál milyenek a fürdési viszonyok gyerekek vagy kevésbé jól úszók számára. Sokféle hajóstúrát kínálnak, jó részük a szigetet járja közbe a hajdani csempészek által használt rejtett öblök bemutatásával.

Zakynthos települések

Zakynthos (vagy Zante) a sziget fővárosa, a kikötő is itt található. Nem kimondottan érdekes város, műemlékben nem gazdag. Talán vásárolni érdemes bemenni, aki úgy érzi, nem kapja meg a helyi üdülővárosában azt, amit szeretne. Itt természetesen nincsenek nyaralószállodák.

Argassi Zakynthos városhoz közel, kellemes kis üdülőváros, de a tengerpartja sajnos nem túl szép, nagyon keskeny a homoksáv a parti üdülök kerítése és a víz között, nekem itt a part sajnos lehúzta az amúgy aranyos helyet. A Laganasi öbölben fekszik még két turistacélpont, Kalamaki és Laganas. Itt már szebb a part, itt van a tojásrakó helye a Caretta Caretta tengeri teknősöknek. Én szálláshelyül inkább ezeket a helyeket javasolnám, a tengerpart miatt.

 

Zakynthos vagy Kefalónia?

Kefalónia inkább olyanoknak való, akik a szokványos tengerparti nyaraláson kívül másra nem nagyon vágynak, pl. nem akarnak szórakozóhelyekre járni. Kisgyermekes családoknak, édes kettesben pihenni óhajtó pároknak lehet jó választás. Amúgy Kefalónia tájai vadregényesek, partjai, strandjai szépek.

Szórakozás szempontjából Zakynthos egyértelműen többet tud nyújtani, mint Kefalónia. Zakynthos felkapottabb nyaraló településein zakatol az élet, nagy a zaj és sok a részeg brit fiatal. Zakynthos-on nincs olyan fantasztikus strand mint Kefalónián, a Myrtos Beach, ami Görögország egyik leglátványosabb strandja. Sokan úgy kombinálják a két szigetet, hogy inkább Zakynthos-on választanak hotelt és egynapos hajóskirándulás formájában ismerkednek meg Kefalóniával.

Kulturális turisztikai látnivalók vonatkozásában sem Kefalónia sem Zakynthos nem tud felmutatni érdemlegeset. Természeti látnivalók mindkét szigeten vannak bőven. Kefalónián is tele lehet rakni értékes kirándulásokkal egy hetet. Mindkét szigeten lehet nyugalmas nyaralást eltölteni, de Zakynthoson ehhez nem szabad a bulizós szigetrészen lévő hotelt választani. Kefalónia szigetén lényegében mindenhol nyugi van, és a programok is inkább pihentető jellegűek, pl. csónakázni egy barlangtavon.

Kefalónia hátránya, hogy az 1953-as földrengés pusztítása miatt nincsenek igazán régi, romantikus házak, uniformizált az építkezés. Azért a kis halászfalvak így is aranyosak. Kefalónia szigetén magasabbak az árak, mint Zakynthoson, főleg azért, mert nagyon népszerű az olaszok körében, és azok felverték az árakat. Többen választják a kettő közül Zakynthost, mert ismertebb, Zakynthoson nagyobb a turizmus tömeg jellege.

Zakynthos mozgalmas, pörgős, Kefalónia romantikusabb. Kefalónián is azért van mozgalmasabb rész, a déli parton, viszont az északi part nagyon idilli, csendes. Kefalóniába lehet direkt repülni Bécsből, Budapestről nem.

 

Zakynthos strandok

Zakynthoson mindenhol ingyenes a strand, de persze a napozóágyakért, napernyőkért fizetni kell, napi 5-10 eurót. Ha viszont a törölközőnkre vagy gyékényre leheveredünk, akkor nincs miért fizetni. Egyesek szerint a sziget észak-keleti részén vannak a legjobb strandok. Jellemző, hogy a partföveny homokos, a vízbe lépve egy-két méterig kavicsos, aztán homokos.

A sziget egyes partszakaszainál a tengervíz az átlagosnál sósabbnak érződik. A nyári hőségben a homok nagyon felforrósodik, szandálra szükség lehet. Bizonyos időszakokban, bizonyos helyeken előfordulhat, hogy a vízben több a hínár, mint amit kedvelnénk. Egyes déli partszakaszokat lezárhatnak a teknőcök nyugalmas mozgásának védelme miatt (természetvédelmi területek).

Amúgy a teknőcök a két-három méteres vízmélységben érzik jól magukat, észre lehet venni őket annak alapján, hogy sötétedik a víz, ahol sokan vannak. Csodálatos, 800-1000 méter hosszú, homokos strand a Gerakas beach, mégpedig Vasilikos település mellett. Lassan mélyülő a vize, azaz príma a kisgyermekes családoknak.

Sokak szerint a sziget legszebb strandja a Dafni Beach. Extra élményt jelent, hogy már az oda vezető út is izgalmas. A Tsivili Beach némileg odébb van Laganas nyaraló település kavalkádjától. Inkább a nyugalomra vágyóknak való, mint a bulisoknak. Tsilivinél a víz gyakran hínáros és a partszakasz viszonylag keskeny.

Laganas strandja is elég szép és hosszan elterülő. Jó távolra ki lehet menni, úszni, van esély teknősöket látni, és a fövenyen jót lehet kocogni, futni. Vannak, akik váltig állítják, hogy Zakynthos legszebb strandja a Shipwreck (azaz hajóroncs) Beach. A tengervíz pazar türkizkék színű. Szinte minden turista eljön ide, hogy megnézze az arany és a fehér színekben popázó homokfövenyen fekvő, rozsdás hajóroncsot. Porto Vromi strandja nagykavicsos, de a tengervíz csodálatos. St. Nikolos Beach teljesen homokos, szuper a kisgyerekeknek. A legnagyobb strand, a Banana Beach, a part homokos, a tengerfenék homokos és apró kavicsos. A víz mélyülésének fokozatossága, olyasmi, mint a Balatonon.

 

A Kék-barlangok – Blue Caves

  • Görögország, Zakynthos szigetének egyik jelképe. Rendkívül népszerű hely a turisták és a búvárok körében egyaránt. Szemet gyönyörködtetően kristálytiszta itt a víz. A sziget északnyugati részén található barlangokhoz kölcsönzött motorcsónakkal lehet eljutni, vagy pedig ide szervezett utak során. Ahogyan a tengervíz a sziklákra csapódik a barlangokban, még inkább láthatóvá válik a víz kéksége. Olyan nagy üregek vannak itt, hogy nem csak a kisebb motorcsónakok, hanem a több 10 fős hajók is be szoktak menni a barlangokba. Szárazföldi járművel is megközelíthetőek a barlangok, hiszen több helyen is le lehet sétálni a tengerig, általában jó néhány lépcsőn át. Ezek a “partszakaszok” nem igazán ideálisak napozásra, azonban a barlangokban való fürdőzés leírhatatlan élmény.

A Navagio-öböl (Hajóroncs strand) az egyik fő látványosság a szigeten!

  • Navagio Beach egy olyan elszigetelt homokos öböl Zakynthos szigetén, melynek megközelítése csak hajóval lehetséges. A mára már Görögország védjegyévé vált strand igen gyakran szerepel képeslapokon. Egy állítólag csempészhajóként használt bárka romjai is megtalálhatóak a parton, melyet hatalmas mészkősziklák ölelnek körbe. A mélykék, tiszta tengervíz és a part különleges hangulata turisták ezreit vonzza minden évben.

Az Askos park Zakynthosz 2002-ben nyílt vadasparkja a szigeten, őshonos állatokon és növényeken kívül betelepített fajok is élnek itt. A területnek csak egy része látogatható, ahol az állatok egy része szabadon jön-megy.

 

 

Keri sziklája

Lehet több helyen motorcsónakot bérelni, semmiféle jogosítványt nem kérnek hozzá. Három órás időtartam kb. 75 eurót kóstál, de nem hajózhat az ember akárhova. A Cameo sziget Zakynthosról vált le egy földrengést követően. Egy fahídon át juthatunk át a nappal bárként, éjjel diszkóként működő pici szigetre, ami Agios Sostisnál van a laganas-i öbölben.

 

Javasolt még ide is ellátogatni

  • Agios Sostis (akár éjjeli fürdés)
  • Gerakas
  • Porto Azurro
  • Xigia
  • Limnionas

 

Zakynthos közlekedés

A gyalogos közlekedés elég nehézkes, mert járdák nem nagyon vannak. Érdemes valamilyen motoros járművet bérelni. Napi kb. 30-40 euróért lehet autót bérelni. Egy liter benzin közel 2 euró. Sokan inkább robogót bérelnek, napi 10-15 eurótól indul az árfekvés. Quadot lehet bérelni magyar B-s jogsira, teljes biztosítás nélkül. Minimum 150 köbcentiset kell bérelni a nagyon meredek utak miatt. 30 euró/nap körüli az ár. Sok autókölcsönző cég van, főleg azt érdemes megnézni, hogy mit tartalmaznak a biztosítások (önhibán kívül vagy azzal) és mennyiért.

Van aki Tsiliviben az Euro Alpha kölcsönzőt ajánlja. Összehasonlításoknál tisztázni kell, hogy a kínált ár tartalmazza-e a 23 százalékos Áfa-t. Pl. 3 napra egy Hyundai típustól függően 110-120 eurót kóstál, de kisebb lehet ugyanennyi időre 70 euróért. VW Polo egy napra kb. 30 euró, de a napi bérlési árak azért inkább 40-50 euró körül mozognak, mert az olcsóbbakból gyakran nem marad szabad. A legpraktikusabb és legkevésbé kockázatos az autóbérlés.

Az utak állapota átlagos, de sok a szerpentines, be nem látható útszakasz. Ez rutinos vezetőnek nem okoz gondot. De nem itt kell meg tanulni vezetni! A helyiek vezetési stílusára leginkább a „Vigyázzon a másik” elve a jellemző. A sebességhatárokat nem nehéz betartani, mert egy beláthatatlan kanyar, a kilátás vagy egy szembe jövő busz miatt biztosan lelassítunk.

A robogóval, motorral utazóknak vigyázni kell arra, hogy csúszósak az utak a kőburkolatba kevert márványok miatt. A településeken kívüli utakon óvatosan kell vezetni, mert sok a kanyar. Amúgy sem lehet vágtatni, hiszen csaknem mindenhol 50 km/óra a maximális megengedett sebesség.

Válasszuk inkább a taxit vagy bérelt járművet, ha sietős a dolgunk vagy biztosan oda szeretnénk érni valahova, mert a buszos közlekedés görögösen kiszámíthatatlan. 🙂 Ami a szigeten közlekedő buszokat illeti, nem árt előre számítani arra, hogy a menetrendeket nem tartják be pontosan, sőt még a jelzett irányban sem lehetünk teljesen biztosak. Buszra az átlagos viteldíj: 1,60 euró.

 

 

Zakynthos étkezés, vásárlás, szórakozás és árak

Az árak a hazaihoz hasonlóak. Utcai gyros 2-4 euró (tálon már 6-8 euró), pizza 8-10 euró, jobb kávé 2-3 euró, éttermi sőr 3 euró, koktélok 4 euró körül, hamburger 5 euró, egy üveg ásványvíz kb. 80cent. Legtakarékosabban az ottani Lidl-ben lehet vásárolni. Meglepő, hogy egy görög szigeten az étkezdékben milyen kevés a közismert görög specialitás, helyette vannak minden mennyiségben és változatban olasz kaják és a brit turisták számára megfelelő étkek.

Két főre kb. 15 euróból is meg lehet vacsorázni, de a halas, tenger gyümölcsei étkek tálakként legalább 10 euróba kerülnek (normális ár a friss étekért). Azért persze lehet gyrost venni, általában másfél-két euróba kerül.

A tavernákban a terítésért, kenyérért, vajért felszámolhatnak szervizdíjat. Nem árt tisztázni, hogy az előételt, desszertet, amit nem kértünk ajándéknak szánták-e.

Frigania, azaz Zakinthosz csodás desszertje

Zakynthos- Ajánlott éttermek

Tsilivi-ben a Greek Obelix, Kalamaki-ban az Essence, Argassi-ban a Green Fog, Alykes-ben a Paradosiako, olasz kajára Kalamaki-ban a Buon Amici

Egyéb hasznos tanácsok

Amit mindenképpen érdemes kipróbálni:

Motorcsónak bérlés (Speedboat) Quad és Jet ski, Hajókirándulás a sziget körül

Az utcákon gyalogosan járva ügyelni kell arra, hogy sok helyen egyáltalán nincs kiépített járda. Mit tanácsos vinni?

Elemlámpát, mert sok helyen megvilágítatlanok az utcák, ahol este gyalogolni kell. Ha apartmanban szállunk meg, akkor strandtörölközők. Mobiltöltő, esetleg kispárna. Ivóvizet üvegekben. Szúnyogirtó. Családi szálláshelyeknél szilvás unikumot vagy valami jó hazai kolbászt a tulajnak.

Vigyázni kell a turistás, bulis településeken, főként Zante-ban, mert előfordulnak albánok, akik megpróbálják becsapni így vagy úgy a nyaralókat. Nem kell velük szóba állni. Vigyázni kell arra is, hogy kisgyerekeket tanítanak be lopni. Borzasztó, a Twist Olivér története lép ki a könyvből.

Mivel Zakynthoson gyenge a szennyvízhálózat, a legtöbb illemhelyen kiírásokkal, ábrákkal hívják fel a figyelmet arra, hogy a WC-papírt tilos bedobni, lehúzni, hanem a WC mellett elhelyezett edényben kell gyűjteni. Nem szeretjük ezt a megoldást, de hát alkalmazkodni illik.

Shopping Cart

No products in the cart.

Ez a honlap (sütiket) cookie-kat használ, hogy még jobb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás