voros-tenger

A Vörös- tenger minden turistának, hajósnak és búvárnak az egyik kedvelt célpontja. Gyönyörű tájak, meleg éghajlat, csodás felfedezésre váró helyek a parton, a vizen és a víz alatt egyaránt!
Ebben a cikkben a Vörös- tengert mutatjuk be.

Hol található a Vörös- tenger?

A Vörös- tenger az Arab-félsziget és Afrika között helyezkedik el. Északon a Földközi tengerrel a Szuezi csatorna köti össze, délen pedig a Báb el-Mandeb tengerszoros köti össze az Indiai- óceánnal.

A Vörös- tenger miért vörös?

Színe a smaragd zöld árnyalatoktól a mélykék színig roppant változatos. De akkor, miért nevezik vörösnek?
A Vörös- tenger nevét kutatva a választ több oldalról is meg lehet közelíteni. Már az ókorban is vörösnek hívták, de csak a déli területekre használták a környező forró, sivatagos területek éghajlata miatt. Majd a rómaiak és a VII. századtól az arab népek is ezt a kifejezést használták.

Másik megközelítés szerint azért hívják vörösnek, mert időnként tényleg vörös szín jelenik meg a vízben. Ezt egy ritka baktériumtörzs hirtelen túlszaporodása okozza. Ilyenkor ideiglenesen vörössé válik a víz színe.

Vörös- tenger sótartalma

A Vörös- tenger sótartalma jellegzetes adottságai miatt rendkívül magas. A tengereknek átlagosan 34.5 és 35 súlyezrelékes sótartalma van. Ehhez képest a Vörös- tengeré 39-42 súlyezrelék között mozog.
Többek között ez azért alakulhatott ki, mert sokkal elszigeteltebb, mint más vizek. A rendkívül forró, sivatagi levegő, a beömlő folyók hiánya, a minimális csapadék és az erőteljes párolgás együttes hatásának köszönhetően alakulhatott ki ez a magas sótartalom.

Vörös- tenger hőmérséklete

Szintén elszigeteltségéből és éghajlatából eredően, a legmélyebb pontján sem csökken a víz hőmérséklete 20 Celsius fok alá. Nem áramlanak be a hideg óceáni légáramlatok, így nem hűti le semmi.

Vörös- tenger élővilága

Élővilága rendkívül gazdag, változatos. A különleges korallzátonyokon számos élőlény megtalálja az élőhelyét. Ezért olyan népszerű a búvárok között. Számos halfaj otthona. A rája félék, a cápa félék több példánya is megtalálható. Elég gyakori a tigriscápa, pörölycápa és a szirticápa több fajtája is.

Felsorolni se lehetséges, csak néhányat említek: pillangóhal, bohóchal, papagájhal, teknős, delfin, tonhal, makréla.
Vannak veszélyesebb állatok, amik tudnak védekezni, ha meg akarjuk érinteni őket vagy támadóan viselkedünk. Ilyenek pl. a barrakúda, tengeri sün, skorpióhal, kőhal, kék pettyes rája, cápa.

Kíváncsi vagy, milyen hajózni a Vörös- tengeren? Ezt a videót egy vörös-tengeri hajóút során készítettük!

Ha érdekelnek a tengeri hajóutak, akkor vedd fel a kapcsolatot velem és kimerítő tájékoztatást kapsz!

Akár ezen a telefonszámon: +36709473030

Vörös- tenger búvárkodás

Kitűnő lehetőség adódik a Vörös- tengeren a sznorkellezésre vagy a palackal való merülésre is.
Már sznorkellezés közben is gyönyörködhetünk a lélegzetelállító látványban.
Egyiptomban is szükséges engedéllyel rendelkezni a búvárkodáshoz. Igazolni kell, hogy búvártanfolyamot végeztünk, illetve fontos az egészségügyi alkalmasság. Nem árt, ha otthonról hozunk orvosi igazolást. Ha már képzett búvár vagy, érdemes a merülési naplót is magaddal vinni.
55 év felett már kötelező az egészségügyi vizsgálat.
Be kell tartani a szabályokat, mint pl. a tengeri élővilág megóvása. Nem szabad a korallokhoz nyúlni, szemetelni.

Az alapvető búvárkodási szabályok, mint a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, a merülési mélység betartása itt is érvényesek.

Egyiptomi üdülőhelyek, búvárközpontok

Hurghada

Az egyik legnépszerűbb turista paradicsomok egyike. Nemzetközi repülőtér is található itt.
Búvárközpont is van, ahol a kezdő búvárok tanfolyamot végezhetnek.

Dahab

Igazi búvárparadicsomként ismert. Búvároknak kihagyhatatlan célpont. A part mentén egy gyönyörű korallzátony húzódik.

Sharm el Sheik

Inkább a vízi sportok és strandolás szempontjából érdemes meglátogatni.

Egyiptom decemberben

Decenberben azoknak érdemes Egyiptomba látogatni, akik szeretnék felfedezni a látnivalókat, bejárni minden érdekes, izgalmas helyet, de nem szeretik a nyári tikkasztó meleget.
Ilyenkor, nappal kellemes, 20-25 Celsius fok van, este már lehűl az idő 10-15 Celsius fok környékére is, ezért érdemes pulóvert húzni.

A tengervíz 20 Celsius fok körül van, ezért csak azoknak ajánlott, akik kedveli ezt a hőmérsékletet is. Ha nem a tengervízben való lubickolás és egész napos napozás a célod, hanem a kirándulás, akkor kifejezetten ideális választás a decemberi időszak. De ilyenkor is le lehet barnulni! 🙂

A Vörös- tenger egy igazi turista- és búvárparadicsom! Érdemes felfedezni a titkait! Ha érdekelnek a tengeri hajóutak, akkor vedd fel a kapcsolatot velem és kimerítő tájékoztatást kapsz!

Akár ezen a telefonszámon: +36709473030

1 megosztás= köszönöm, tetszett a cikk!