zadar-varoskapu

Horvátország egyik legszebb és leglátogatottabb turista célpontja Zadar! A zadari nyaralás a magyarok között is igen népszerű. Sok magyar keresi fel a gyönyörű tengerpart és az érdekes látnivalók miatt. A tengeri orgona, a Szent Donát templom vagy az óváros csak néhány a népszerű helyek közül.

Ez a cikk a legfontosabb információkat tartalmazza a zadari nyaraláshoz!

Zadar Horvátország ékköve

Hol van Zadar?

Zadar, Horvátország egyik legnagyobb és legfejlettebb városa. Az Adriai-tenger partján fekszik, Dalmácia fővárosa, hisz fekvése miatt akár délre, akár északra tartunk mindenképp útba esik.

Zadar látnivalók

Zadar nyaralás- Zadar óváros

Az óvárosban egész nyáron rengeteg programmal találkozhatsz. Sok régi épület, híre látnivaló és érdekes felfedezésre váró helyek találhatóak.
Az óvárosban található a Szent Donát körtemplom, a Népek tere, a Fórum, a Tengeri orgona, a Nap alkotása, a Gyalogoshíd, az Arsenal, a Zadar Egyetem, az Öt kút tere, a Szárazföldi kapu, a Népek tere.

Tengeri orgona

Külön említésre méltó a Tengeri orgona. Speciálisan elkészített lépcsőzetesen összerakott kövek a parton a víz erejét és mozgását kihasználva különböző hangokat szólaltatnak meg. A helyiek és a turisták kedvelt helye, ahova naplemente alatt kiülve gyönyörködhetünk a tájban és hallgathatjuk a természet zenéjét.

Mediterrán Piac

Ezernyi termékkel csábít a zadari piac. A mediterrán világ éléskamrájából válogathatunk olyan ételek között, amiket otthon biztosan nem találunk meg. Az egyik legnagyobb és legérdekesebb horvát piac.
A zadari halpiac pedig különösen széles választékáról ismert.

Szent Ferenc és Ferences kolostor

A legrégebbi gótikus stílusban épült dalmát templom. Különleges könyvtára és festményei miatt igazi különlegesség.

Zadar tengerpart

A város eléggé beépült, tehát kifejezetten családosoknak való strandolási lehetőségért érdemes felkeresni a környékbeli strandokat.

2018-ban Sukosan-ból indul a Vitorlás körutazás az Adrián! Gyönyörű helyeken járunk majd és felfedezzük az Adria titkait! Nézd meg ezt a videót és tarts velünk!

Ha érdekelnek az adriai hajóutak, akkor vedd fel a kapcsolatot velem és kimerítő tájékoztatást kapsz!

Akár ezen a telefonszámon: +36709473030

Zadar környéke

Nem csak Zadar, hanem Zadar könyéke is rengeteg lehetőséget kínál. A környéken a kisgyermekes családok, a szerelmes párok, a búvárkodni vágyók és a hajókirándulásért rajongók is megtalálják szórakozási, kikapcsolódási lehetőségüket.

Nin

Érdemes ellátogatni a közel fekvő Nin városába, ahol madárrezervátum, homokos tengerpart és kerékpárút vezet egészen Zadarig.

Arról, hogy milyen Nin-be nyaralni, részletesen írtam a Nin nyaralás cikkemben!

Sukosan

Szintén igazi gyöngyszem a Zadar közelében, Sukosan, ami az egyik legnagyobb horvát kikötővel a Marina Dalmacia-val büszkélkedhet. Illetve a hangulatos halászfalut és óvárost is érdemes megtekinteni.
Ha érdekel Sukosan, ajánlom figyelmedbe azt a cikkemet is.

Zadar nyaralás- Zadar és környéke látnivalók

Preko közelében egy kolostor szigetet találhatunk. Silba szigeten a szerelmesek által látogatott Szerelem tornya is népszerű látnivaló.
Nem szabad kihagyni a Paklenica Nemzeti Parkot se, ahol a hegymászás, túrázás iránt érdeklődők több napos programot szervezhetnek maguknak.
Krka Nemzeti Park, Pag sziget szintén nem túl messze található turista célpontok.

A Zadar hajós utazás című cikkben részletesen írok arról, hogy milyen egy valódi, exkluzív Zadar hajós utazás! Tarts velünk!

Zadar környéki strandok

A Zadar nyaralás nem lehet teljes strandolás nélkül a gyerekes családoknak! Úgyhogy a környéken található strandok közül érdemes válogatni. Ilyenek pl. Zaton, Nin, Sukosan. De még számos elhagyatott öböl, strand fekszik a környéken.

Ha tudunk bérelni egy yachtot, akkor felfedezhetjük Iz szigetet, Molat vagy Sestrunj strandját is.
Biográdba hajózva a Soline-i strandok is igazán kellemes élményt nyújtanak.
Szintén népszerű strand a közelben Zaton, Pinija.

A Nela Beach Club bárokkal, strandal a fiatalok egyik kedvenc helye.

Zadar nyaralás- Hasznos tudnivalók

Zadar magyar neve, Zára. Zadar olasz neve, Zara. Ebből ered a mai, Zadar név.

Zadari kórház címe

Bože Peričića 5, 23000, Zadar, Horvátország. Telefon szám: +385 23 505 505
Európai Egészségbiztosítási kártyával a kórházban a sürgősségi ellátás díjtalan, ezért érdemes kiváltani utazás előtt!

Zadar ingyen parkolás

A kórház egy részének parkolója ingyen használható, ezért a városnézésre innen is elindulhatunk.

Zadar szórakozóhelyek

Nagyon népszerű az Arsenal, ami régen fegyverraktár volt, de ma már a zadari kulturális élet központja. Számos koncert és az éjszakai élet népszerű helyszíne. Ugyanilyen jelentős a Garden is.

Zadar kompkikötő

A zadari kompkikötő az óváros északi részén található. Indulnak kompok a környező szigetek felé.

Zadar hajókirándulás

Rendszeresen indulnak hajókirándulások a Telascica öbölbe, ahol kisgyermekes programok és a kikapcsolódásra, pihenésre vágyók is jól fogják érezni magukat. Egy igazi Zadar nyaralás nem telhet el hajókirándulás nélkül!

Ha érdekel, mire érdemes oda figyelni egy hajó utazás előtt, akkor a Vitorlázás az Adrián kapitánnyal című cikkemben olvashatsz róla bővebben!

Szállás Zadarban

Nem kell különösebben részletezni, hogy milyen gyorsan elfogynak a jó fekvésű szálláshelyek. Ezért jó előre le kell foglalni, különben már csak a környékbeli településeken lehet szállást szerezni, pl. Nin, Sukosan.
Zadarban megtalálhatóak az olcsóbb apartmanok és a drága szállodák is. Mindenki igény szerint válogathat.

Zadar nyaralás- Árak

Általánosságban elmondható, hogy nem drágábbak az élelmiszer boltok és éttermek Zadarban, mint Magyarországon. Természetesen itt is vannak kivételek.

Felsorolom néhány nevezetesség belépőjegy árát.

Szent Mária templom: gyerek 5 kuna, felnőtt 20 kuna.
Szent Donát templom: gyerek 12 kuna, felnőtt 20 kuna
Ferences kolostor: gyerek 5 kuna, felnőtt 15 kuna
Torony megmászása: 15 kuna

Összegezve:

Közelsége és kivételesen szép fekvése tette annyira népszerűvé, nem csak a magyaroknak, hanem a világ minden tájáról érkezők számára. Számtalan kikapcsolódási, nyaralási lehetőségeivel mindenki megtalálhatja a számára legjobb programot! A horvátországi nyaralás egyik legjobb célpontja!

2018-ban Sukosan-ból indul a Vitorlás körutazás az Adrián! Gyönyörű helyeken járunk majd és felfedezzük az Adria titkait!

Ha érdekelnek az adriai hajóutak, akkor vedd fel a kapcsolatot velem és kimerítő tájékoztatást kapsz!