Nyaralás Mallorcán

Nyaralás Mallorcán

Mallorca a napozáson, fürdésen, és bulizáson kívül még rengeteg mindent kínál, például túrázás lenyűgöző szépségű helyekre, biciklizés, golf, természetjárás, mélytengeri merülés, sziklamászás, kiváló éjszakai élet, változatos szórakozási lehetőségek, és persze a remek mediterrán gasztronómiai élvezetek. Mallorca rendkívül változatos, egyedi és szép állat- és növényvilággal rendelkezik, ezért a kirándulás, és a búvárkodás különösen nagy élményt nyújt. Tehát akik nyitottak a rendkívül sokféle természeti szépségre, a kirándulásokra, azoknak érdemes autót bérelni, és azzal bejárni a szigetet. Vannak széles utak, és tapasztalt autósoknak ajánlható szűk szerpentinek is. Vagy igénybe venni a helyi buszokat – ezekről részletesen lejjebb, a közlekedés részben.

Mallorca közlekedés & repülőtér

Mallorcára Budapestről a Wizz Air indít menetrend szerinti járatokat június és szeptember között, oda és vissza is szerdánként, szombatonként és vasárnaponként lehet a legolcsóbban, legegyszerűbben eljutni. Vagy meg lehet nézni Barcelonából, Madridból, Londonból, vagy Pozsonyból induló Ryanair, Vueling, vagy egyéb járatokat is, hogy az átszállással olcsóbban jönne-e ki, illetve ha a Wizz Air időpontjai nem megfelelők. A legolcsóbb kombinációk kereshetőek pl. a skyscanner.hu oldalon.

Palma de Mallorca repülőteréről busszal is be lehet utazni. Az 1-es busz Palma de Mallorca fővárosba közlekedik, megállva a város számos pontján. Róla a Placa d’Espanyán leszállva, a távolsági autóbusz pályaudvaron átszállhatunk más buszokra, így eljuthatunk szinte minden településre (az egyes helyek alábbi bemutatásaiban odaírtuk, hogy hova milyen busz megy a busz-pályaudvarról) A reptéri buszra a viteldíj kb 5 EUR, a busz 16 percenként jár. A 21-es busz pedig a másik irányba, a reptérről S’Arenalba megy. A jegyár erre is kb 5 EUR, a busz 30 percenként jár.

A mallorcai buszok útvonala, menetrendje, és buszos útvonaltervező ITT található, buszos útvonal tervezésére a Google Térkép is használható. Innen letölthető Mallorca busztérképe is, az oldalon a Download pdf-re kattintva. Az alábbiakban, az egyes nyaralóhelyek, nevezetességek, érdekességek leírásánál feltüntetjük, hogy azokra a helyekre milyen buszok és honnan közlekednek. Vannak gyorsabb útvonalak, de vannak kifejezetten lassú, és ritkán járó buszok, számos helyre nem gond busszal eljutni.

A Palma de Mallorcán belüli városi, nem pedig távolsági buszokról ugyanakkor ITT kapható információ.

A buszjegyek ára Palma de Mallorcán belül kb 1,50 EUR, a buszon is vehető. Vásárolható 10 útra gyűjtőjegy, kb 10 EUR-ért, ez a buszokon nem, hanem külön árusítóhelyeken, dohányboltokban, EMT-irodákban vehető meg. A városon kívüli, távolsági buszok ára viszont nem nevezhető egységesnek, távolság függvényében van meghatározva, és a sofőrtől vehetőek. Egy konkrét út ára is az előző, távolsági buszos linken látható, a vonal számába belekattintva, majd a Fares and hops gombra kattintva. Néhány útvonalon kérhető retúrjegy, 20% kedvezménnyel.

Autóval remekül be lehet járni a szigetet. Palma de Mallorca központtal autó útak indulnak a nyugati (Ma-1 út), keleti (Ma-19 és Ma-15 út), valamint északkeleti irányba (Ma-13 út). A sziget bejárásához érdemes autót is bérelni – EZEN az oldalon összehasonlíthatók az autóbérlési szolgáltatók ajánlatai, és a legjobb áron lehet autót kölcsönözni.

Aki utasbiztosítást kötne: partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni.

 

Alcudia

Alcudia Mallorca egyik fő turista-központja, amely igen jó hírnévnek örvend. Gyermekes családok számára is ideális. Az észak-mallorcai üdülőhely Palma de Mallorcától 40 km-re, a repülőtértől pedig 45 km-re található. A város üdülőterületének 8 km hosszú, fehér homokos, kék zászlós, talán a sziget legjobbjának számító, bárokkal, éttermekkel, és üzletekkel körülvett, lassan mélyülő tengerpartja (Port d’Alcudia) mellett számos remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt Alcudia.

Az alcudiai Hidropark az aquaparkok szerelmeseit kényeztetheti el. A Hidroparkban a remek csúszdák mellett minigolf, és egyéb “száraz” szórakozási lehetőségek is kipróbálhatók. Belépőjegy 2017-ben kb 23,90 EUR, 3-11 éves gyermekeknek és 60 éven felülieknek kb 17,90 EUR, de a jegyet online vásárolva kb 2 EUR kedvezmény kapható. Nyitvatartás május és október között 10:00-17:00, ezen belül júliusban és augusztusban 18:00-ig. A gyermekek szórakoztatásáról a Playa de Muro strand közelében található El Laberinto, a különleges labirintus-park is gondoskodik.

Alcudia csodálatos óvárosát középkori falak fogják közre, melyek építése 1298-ban kezdődött, és a városfal két középkori kapuja is látható ma még. Az egyébként nagyon zsúfolt óvárosban sétálókat kedves, szűk utcák, és szép épületek varázsolják el, és a számos étterem egyikében remek fogások kóstolhatók. Vasárnaponként, és keddenként az óvárosban jó piac működik, ahol bevásárolhatunk friss olívabogyóból, sajtból, vagy sonkából. Az óvároson kívül római emlékek is vannak: a Pollentia a Kr. e. 70 környékén létesült régi római város maradványa, és egy kis amfiteátrum is látható a várostól 1,5 km-re, a kikötő felé.

Az idillikus, autentikus óváros hangulatával szöges ellentétben áll a nyaralórész, a 2 km-re lévő Port d’Alcudia, amely nyüzsgő és zsúfolt, Mallorca legnépszerűbb családi üdülőhelye.

Eljutás Alcudiába tömegközlekedéssel: 351-es busszal Palma de Mallorcából. További, Alcudiát érintő, a sziget különböző részeire közlekedő buszok: 352, 353, 354, 355, 356A, 356B, 356C, 445, 446, 447, 448, 449, 458. A 351-356A, 445-449 közötti számú, valamint a 458-as buszokkal Alcudia és a tengerparti rész, Platja d’Alcudia / Port d’Alcudia között is közlekedhetünk.

 

Alcudia, tengerpart

Alcudia strand

Alcudia környéke

Alcudia remek kiindulópont túrázáshoz, vagy kerékpározáshoz is: például innen 12 km-re van és jól jelölt úton érhető el az S’Albufera Természeti Park. A mocsaras lápvidék több mint 200 madárfaj, kétéltűek, orchideák otthona. Szintén jó kirándulási célpont innen Mallorca egyik legszebb strandja, a Playa Coll Baix. A 3-as túraúton, 6,5 km gyaloglással juthatunk ide. Az út a végén némi hegymászást, erre alkalmas cipőt igényel. Romlatlan strand, ahol nincs tömeg (vigyünk magunkkal ételt, és italt is).

Pollenca Alcudiától 12 km-re, északnyugatra található város a Serra de Tramuntana hegylánc lábánál. Vonzó, szépséges, autentikus, tradicionális, mallorcai város, messze a zsúfolt, egykori bájukból már vesztett nyaralóhelyektől. A városban 17-18. századi házak, középkori szűk utcák vannak. 365 lépcső megmászása után érhető el Pollenca temploma (Calvari), ahonnan nagyon szép a kilátás. Többet kell ennél gyalogolni, a Pollenca felett, 333 méter magasan található 14. századi Puig de Maria nevű ősi kolostorhoz. A kb. 45-60 perces túra ide fel az utolsó kilométeren viszonylag meredek, sziklás és csúszós, ne szandálban vagy papucsban induljunk neki. A gyalogút fáradalmait a csodálatos kilátás, és az itt érezhető csend és béke kárpótolja. A kápolna mögötti kávézóban meg is ebédelhetünk. Alcúdiából Pollencába busszal is el lehet jutni: 352-es busz Pollenca Park megállóig, onnan pedig 345-ös busz. Pollencához közel két szép és csendes nyaralóhely, Port de Pollenca, és a lejjebb külön bemutatott Cala Sant Vicenc fekszik.

A Serra de Tramunta hegység gyönyörű, érintetlen természeti kincsekkel, és elképesztő kilátással kápráztatja el az ide kirándulókat. A Serra de Tramuntára sokan csak egyszerűen a földi paradicsom kifejezést használják. Szervezett túrák keretében is bejárható. A nyaralóhelyek közül Alcudiához található legközelebb a Formentor-fok, valamint Mallorca egyik legszebb strandja, a Playa de Muro is (lásd ezeket lejjebb a cikkben, külön részben).

 

Playa Coll Baix

Cala D’Or

Aki Mallorca keleti partján nyugodtabb, csendesebb, család barátabb nyaralásra vágyik, az Cala D’ort választhatja. A festői településnek hét öble van, melyekből hat saját stranddal rendelkezik, míg a 7. egy yacht-kikötő, remek éttermekkel. Cala D’Or egész évben csendes, bár a júliusi, és augusztusi hónapokban itt is megjelenhet a tömeg, akiket elvarázsol a strandok szépsége. A védett öblökben elhelyezkedő strandok itt szép fehér homokosak, de igen kicsik. Cala D’Or különbözik sok mallorcai üdülőhelytől abban, hogy saját stílusa van. Túl magas épületek építése itt nem engedélyezett, és a legtöbb ház fehér, ibizai stílusban épült, ennek a stílusnak még az újonnan épülő szállodáknak is meg kell felelniük.

Cala D’Or eljutás tömegközlekedéssel: Palma de Mallorcából az 501-es busszal. További, Cala D’ort érintő, más irányokba közlekedő buszok: 425, 441, 448, 449, 453, 456, 507.

Cala D’Orból busszal, hajóval, autóval vagy akár kerékpárral elérhető a Mondrago Természeti Park, amely amellett hogy egy természetvédelmi terület, ahol remek sétákat lehet tenni, két gyönyörű, romlatlan strandja is van (Cala Mondrago, és S’Amador), fehér homokkal, gyönyörű kék tengervízzel. Mallorca egyik legszebb helye, Cala d’Orban nyaralva érdemes ide ellátogatni – de akár távolabbról is.

 

Cala D'Or

Cala D'Or, Mallorca

Cala Millor

Cala Millor Mallorca keleti partjának legnagyobb, és első számú üdülőhelye, remek homokos stranddal. Ez Mallorca egyik első üdülő-települése, de jellegtelen, és nem spanyolos. A repülőtértől 70 km-re van. Az első itteni szálloda 1933-ban épült, mára 61 szálloda, és 65 apartman létesült. Számos magas szálloda, üzlet, bár, és szórakozóhely található itt, a keleti parti települések közül Cala Millornak van a legpezsgőbb éjszakai élete. Ugyanakkor családok számára is kiváló hely. A vendégek szórakozásáról golfpályák, és egyéb sportpályák, és több más szórakoztatóipari egység gondoskodik. Cala Millort északról a csendesebb, és nyugodtabb Cala Bona, míg délről Sa Coma határolja.

Eljutás Cala Millorba: Palma de Mallorcából a 412-es busszal. További, Cala Millórt érintő buszok: 441, 445, 447, 448, 451.

 

Cala Millor

 

Cala Sant Vicenc

Cala Sant Vicenc (Cala San Vincente), Mallorca északkeleti csücskének egyik kisebb üdülőhelye főleg a partot határoló lélegzetelállító sziklák miatt kiemelendő. A tenger, és a napsütés mellett így itt a csodás környezet is élvezhető. Cala Sant Vicenc három kis stranddal, néhány bárral, és étteremmel rendelkezik. Azoknak ideális, akik kifejezetten csendes üdülőhelyet keresnek Mallorcán, gyönyörű természeti környezetben. Túrázóknak jó kiinduló célpont, és a búvárkodási lehetőségek is számottevőek itt. A település a dombvidéken, különböző szintekre épült, így felfelé, lefelé gyaloglás szükséges lehet.

Eljutás busszal: Palma de Mallorcából a 340-essel. Cala Sant Vicenct érintő további buszok: 345, 355

 

Cala Sant Vicenc

 

Deia

A 840 fős lakossággal rendelkező Deia Mallorca egyik legkisebb, ugyanakkor egyik legismertebb települése, számos irodalmár, és zenész lakója miatt. Az idillikus, narancs-, és olajligetekkel határolt, macskaköves utcákkal és festői stranddal rendelkező hegyi falut olyan hírességek keresték fel, mint Laura Riding, Mike Oldfield, Kevin Ayers, Paul Hogarth, vagy Matti Klarwein, az angol költő Robert Gaves is ide költözött, kinek háza Deia egyik népszerű látványossága. A Virgin Records alapítójának, Anglia egyik leggazdagabb emberének, Richard Bransonnak luxusvillája is van Deiában. Deia különösen divatos a gazdagok körében.

Ha Deia környékén vagyunk, mindenképpen érdemes elmenni a tőle, Miramar felé tartva 5 km autózásra lévő Son Marroig kastélymúzeumhoz, és kilátóhoz, ahonnan gyönyörű a kilátás, ez a naplemente élvezetének egyik legjobb helye Európában, és látható innen Mallorca híres lyukas sziklája is.

Deiába Palma de Mallorcából, Platja de Palmából vagy Sóllerből a 210-es busszal lehet eljutni.

 

Deia

Deia, Mallorca

Son Marroig

Deia, Mallorca

 

El Arenal

El Arenal (vagy S’Arenal néven is látható), a következő bekezdésben bemutatott Magaluf mellett, az éjszakai élet másik központja. Ugyanakkor sokkal nyugodtabb és kevésbé hektikus mint Magaluf. Ahogy Magalufba britek járnak, El Arenal szinte egy “kis Németország”, a brit Magaluf német, de valamivel rendezettebb változata, valamint sok holland is itt nyaral. Így főleg fiataloknak ajánlott, akiket nem zavar az erős német jelenlét. El Arenal a sziget nyugati részen, Palma de Mallorcától 13 km-re, a repülőtértől 8 km-re helyezkedik el. Platja de Palma mellett van, azzal már egybeépült. Itt található az Aqualand aquapark is. El Arenal strandja hosszú és széles, homokos.

Palma és S’Arenal között a következő buszok közlekednek: 500, 501, 502, 520, 530. A repülőteret és El Arenalt közvetlenül összeköti a 21-es busz.

 

El Arenal

 

Magaluf

Magaluf Mallorca délnyugati partján, Palma de Mallorcától 18 km-re található. Vitathatatlanul Mallorca party-fővárosának számít. Rengeteg brit kedvenc nyaralási célpontja, a hírhedt éjszakai élet, mindennapos lerészegedés, a vad partyk, a fiatalok önmagukból kivetkőzésének színhelye – bár a magalufi önkormányzat szeretné ezt a hírnevet megváltoztatni, és Magalufot inkább más célközönség számára vonzóvá tenni. Egy nagy stranddal (Platja de Magaluf), és egy kisebbel (Cala Vinyes) rendelkezik. Fő strandja 900 méter hosszú, finom homokos, kristálytiszta vizű, hangulatos promenáddal. A fiatalok éjszaka számos szórakozási lehetőség közül választhatnak, bárok, és klubok tucatjai fedezhetők fel, melyek közül sokakat Európa legjobb szórakozóhelyeinek tartanak. A legnagyobb magalufi klub a BCM, híresek még pl. a Banana vagy a Boomerang is. A legtöbb szórakozóhely a Punta Balena dombon, és a főutcán van. Nappali szórakozási lehetőségekben (go-kart, aquapark, (vízi)sportolási lehetőségek, lovaglás) sincs itt hiány.

A magalufi Katmandu Park Spanyolország egyik legjobb vidámparkja, mely egyszerre egy remek és izgalmas vidámpark, valamint egy kisebb aquapark is, a területén 3D és 4D mozi, és minigolf pálya is található. Belépő 2017-ben 27 EUR felnőtteknek, 20 EUR 4-12 éveseknek. Nyitva júliusban és augusztusban 10:00-22:00 (utolsó belépés: 21:00), április-június között, valamint szeptemberben és októberben pedig 10:00-18:00 (utolsó belépés: 17:00).

A Western Water Park Magaluf aquaparkja, kisgyerekeknek, és gyorsabb, és nagyobb, felnőtteknek is izgalmas csúszdákkal. Hétfő és péntek között Magalufból, Palmanovából, Santa Poncából és Paguerából ingyenes aquapark-buszok közlekednek ide, de el lehet jutni menetrend szerinti buszokkal is, Magalufból a 104, 105, 106-ossal, Palmából a 104-essel, 105-össel, Santa Poncából és Peguerából pedig a 104-essel. 2017-ben a belépő 27 EUR, 5-10 éveseknek 18 EUR, 3-4 éveseknek 10 EUR. Online vásárolva 4 EUR-val olcsóbbak a jegyek. Nyitva június és szeptember között 10:00-17:00-ig, de ezen belül júliusban és augusztusban 18:00-ig. Gokartozni is lehet Magalufban (Karting Magaluf, 22 EUR / 15 perc)

—> Nyaralás Mallorcán <—

Mindenképp megemlítendő a magalufi Kalóz-show is, amelyet sokan magalufi nyaralásuk csúcspontjának tartanak. 1980-as nyitása óta mintegy 3 millió látogatót szórakoztatott a gyermekek, és felnőttek számára is nagy élményt szerző, kiváló családi kikapcsolódást nyújtó előadás. A kalóz-show Magaluf egy nagy színházában van, amelyben egy életnagyságú kalózhajó van. A fedélzeten helyet foglalva megkezdődik az interaktív show. Morgan kapitány kalandjait tehetséges artisták, táncosok, és akrobaták mesélik el. Szerda, és péntek esténként a felnőttek számára “vágatlan változatot” is előadnak, ahol csúnya szavak is elhangzanak, és a szereplők is alul öltözöttebbek.

Eljutás Magalufba: A palma de mallorcai buszpályaudvarról a 106-os busszal. További, Magalufot érintő buszok: 104, 105, 107.

 

Magaluf

Magaluf, Mallorca

 

Palma de Mallorca

 Palma de Mallorca a sziget fővárosa, és egyben legnagyobb városa. 401 ezren lakják, de a közeli elővárosokkal együtt 600 ezres a lakossága. Mallorca lakóinak majdnem fele a városban, és kétharmada a városban és környéken él. Palmának még két metróvonala is van, bár a metrók csak 2-3 kocsisak, és csak 15-30 percenként járnak, valamint a 2-es vonal inkább elővárosi vonat jellegű. A turisták a metrót nem valószínű, hogy használni fogják, ők könnyen bejárhatják gyalog a város érdekes részeit, vagy felszállhatnak az 50-es, városnéző buszra, amely a város attrakciói, bevásárlóközpontjai és a kikötő között közlekedik. A városban közlekedő helyi buszok itt láthatók. A távolsági buszok végállomása és kiindulópontja a Placa d’Espanyán lévő buszpályaudvar (Estació Intermodal).

Palma de Mallorca izgalmas, pezsgő, ugyanakkor elegáns város, sok látnivalóval. A városban remek éjszakai élet, finom fogásokat kínáló éttermek várják az ide utazókat, számos üzlet, kávézó, és szép terek is vannak. Építészete nagyon érdekes, a régi és új kivételes keveréke, melyet sokan Barcelonához hasonlítanak.

Érdemes tehát egy sétát tenni az az óváros szűk utcáiban, a sétát lehet pl. a katedrálistól kezdeni. Érdemes végigsétálni a főutcán, a Passeig del Born bevásárló-sétálóutcán is. Aki megnézne egy remek, autentikus piacot is, ahol friss és jó minőségű halat, húst, zöldséget és gyümölcsöt szerezhet be, illetve meg akarja kóstolni az igazi helyi ízeket, az pedig a Placa del Olivaron működő Mercat de l’Olivar piac felé vegye az irányt (a piac vasárnaponként zárva, nyitva hétfő-csütörtök 7:00-14:30, péntek 7:00-20:00, szombat 7:00-15:00). Strand az óváros közelében is van, csendesebb strandok viszont a városból kijjebb, Portixol felé, amely után Platja de Palma kezdődik már.

Palma de Mallorca három legismertebb látnivalója a lejjebb külön bemutatott katedrálisa, a Bellver kastély, és az arab fürdő. További érdekességek: a katedrális mellett jelentős egyházi épület az 1281-1317 között épített Sant Francesc bazilika is. Békés, csendes hely a nyüzsgő Palma de Mallorcában. A Sa Llotja is templomnak tűnik.. vagy egy erődnek.. de ebben az 1426-1447 között épült gótikus épületben a középkorban tőzsdeépület, ma kortárs múzeum működik, a belépés ingyenes. Főleg belülről látványos. A Fundació Pilar i Joan Miró a híres katalán művész, Joan Miró 1956-1983 közötti lakóházában és műtermében kialakított múzeum, a mester festményeivel, rajzaival, szobraival. Egész pontosan Cala Majorban, a várostól 4 km-re található, a 104-es busz közlekedik ide. A modern művészet iránt érdeklődőknek mindenképp érdemes megnézni. Egy másik kortárs múzeum az Es Baluard, melyet a kortárs festmények mellett a tetőteraszáról a kikötőre és a katedrálisra nyíló csodás kilátás miatt is nevezetes. És egy harmadik kortárs művészeti múzeum is van, a Museu Fundación Juan March, többek között Picasso, Miró, Gris és Dali munkáival. Ide a belépés ingyenes! A múzeum vasárnaponként zárva.

A Palma Aquarium gyerekekkel kötelező, és valószínűleg a felnőtteknek is tetszeni fognak cápái, valamint halai a Földközi-tenger környékéről, és a trópusi vidékekről. 55 akváriuma közül a 8,5 m mély, 33 m hosszú, 25 m széles cápaakvárium Európa legmélyebbike. Az akvárium az év minden napján nyitva tart, 9:30-18:30-ig (utolsó belépés: 17:00). Belépő 2017-ben 24,50 EUR, 4-12 éveseknek 14 EUR, 4 éven alul ingyenes. A 6 Eurós belépőjegyért igénybe vehető Poble Espanyolról, azaz a miniatűr Spanyolországról, mely Spanyolország építészetét mutatja be kicsiben, ugyanakkor megoszlanak a vélemények. Minden itt bemutatott nevezetesség, a sziget többi érdekes helyével együtt látható Mallorca térképünkön.

Palma de Mallorca

Palma de Mallorca

 

La Seu / Palma Katedrális – Palma de Mallorca

Palma de Mallorca fő turistalátványossága a hatalmas, gótikus stílusban épült Palma Katedrális, melynek építése 1229-ben kezdődött, de csak 1601-re fejeződött be. A katedrális felújításában Gaudi is részt vett, de csak néhány ötlete került megvalósításra, ugyanis a kivitelezővel való vitája miatt a híres építész kiszállt a felújítási munkálatokból.

Belépőjegy a katedrálisba 6 EUR, belülről az építészet, és a történelem iránt érdeklődőknek érdemes megnézni. A katedrálissal szemben a 14. századi, muszlim Almudaina-palota található.

 

Palma de Mallorca katedrális kép

 

Bellver Kastély – Palma de Mallorca

A Bellver Kastély a tengerszint felett 137 méterrel található, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a szigetre. Az egyik Palma de Mallorca melletti dombon álló kastély 1311-ben épült, a 18-19. században, és a 20. század közepén is börtönként működött. A Franco-diktatúra egyik hírhedt börtöne is volt. Remek állapotban van, ránézve nehéz elhinni, hogy már több mint 700 éves. Ma múzeum működik benne.

A Bellver Kastély Palma óvárosától kb. 3 km-re van, az 50-es busszal lehet ide feljutni (vagy aki nem venné igénybe ezt a városnéző buszt, ami teljesen felvisz, az jöhet a 3-as, 20-as, vagy 46-os busszal, Placa Gomila megállóig, ahonnan 20 perc gyaloglás fel a dombra). A belépőjegy 2017-ben 4 EUR, 14-18 éveseknek, és diákoknak 2 EUR, 14 év alatt ingyenes, ill. vasárnaponként mindenkinek ingyenes. Nyitva április-szeptember között hétfőnként 8:30-13:00, kedd-szombat: 8:30-20:00, vasárnap és ünnepnap 10:00-20:00. Október-március között 20:00 helyett 18:00-kor zár.

 

Bellver kastély

 

Arab fürdő – Palma de Mallorca

A volt arab fürdő Mallorca fővárosának egyetlen építménye, amely megmaradt a muszlim építészet alkotásaiból. A XI. században, valószínűleg egy muszlim főnemes palotájának részeként épült. Az idők szelét mára csupán a főterem, ahol meleg fürdők voltak, és egy téglalap alakú mellékterem vészelte át, ma már túl sokat így nem lehet látni, negyed óra alatt megnézhető, a 2,5 EUR-s belépőjegy talán megéri. Csak ide nem érdemes eljönni, de a környéken sétálva meglátogatható. Az Arab fürdő a Cán Fontirroig kertjeiben, a Can Serra 7. szám alatt található.

 

Arab fürdő, Mallorca

 

Palma Nova

Palma Nova (Palmanova) Mallorca egyik első tömegturizmus-célpontja, 15 km-re nyugatra található Palma de Mallorcától. Ma főleg a britek kedvenc helye. A település az 1960-as években épült, a csodálatos, fehér homokos, kristálytiszta vizű tengerpart köré. Szépségéhez a közeli hegyek is hozzátesznek. Három strandja van, és a szórakozási, és időtöltési lehetőségek is megszámlálhatatlanok. Egy remek, gyönyörű 54 lyukas minigolfpályája is van (Golf Fantasia). Magaluf mellett található, amely Mallorca éjszakai életének a központjának számít, de Palma Novában is számos fiatal nyaral, ugyanakkor Magalufnál relatív csendesebb, kevésbé zsúfolt célpontnak számít. Így tehát jó célpont lehet olyanoknak, akik nem szeretnének Magalufban lakni, csendesebb helyre vágynak, de mégis közel szeretnének lennie egy bulis helyszínhez, esténként oda átruccanni.

Eljutás Palma Novába: Palma de Mallorcából a 106-os busszal. További, Palma Novát érintő buszok: 104, 105, 107.

—> Nyaralás Mallorcán <—

 

Platja de Palma / Playa de Palma

Platja de Palma a palmai öböl nagy, és jól ismert üdülőhelye. Palma de Mallorcától 10 km-re, míg Mallorca nemzetközi repülőterétől csupán 2 kilométerre fekszik. Sok étterme, üzlete, és élettel teli éjszakai élete van. A tengerpart mentén számos sportolási, és szórakozási lehetőség van, de Palma de Mallorca is közel van, így a Platja de Palmán való nyaraláskor könnyen megtekinthetők a főváros nevezetességei. Playa de Palma rendkívül népszerű a fiatalok, és főleg a német fiatalok körében, akik szórakozását számos éjszakai üdülőhely is szolgálja. Igen sok ember üdül itt nyaranta, így ez a rész nem a családi üdülés színhelye, de a bulizásra, és tömegre vágyó fiatalok kedvenc helye lehet.

Platja de Palma eljutás: Közvetlenül a repülőtérről a 21-es busszal.

Santa Ponca / Santa Ponsa

A Palma Nova, és Peguera között található Santa Ponsa a nagy öböl, a Platja de Santa Ponca köré épült, ezen felül két, stranddal rendelkező öböl található itt. Szép, lassan mélyülő homokos parttal rendelkezik. Fő strandja 1,3 km hosszú, és 100 méter széles, tehát nagyon sok hely van a törülközőknek. Palma Novához, és Magalufhoz hasonlóan igen népszerű mallorcai célpontnak számít, de családoknak ideális. Ugyan kiépült hely, de annyira magas épületek itt nincsenek.

Két golfpálya is van Santa Ponsán. A gyerekek, és az egész család számára pedig remek kikapcsolódást nyújt a Jungle Park zipline (drótkötélpálya). Három nehézségi szinttel rendelkezik, így kisebbek és nagyobbak, valamint adrenalinfüggő felnőttek számára is ideális (jegyár 2017-ben 18 EUR).

Eljutás: Palma de Mallorcából a 102-es (vagy inkább a 104-es, Santa Poncai címtől függően) busszal.

 

Cala Figuera

A Mallorca délkeleti részén, Cala d’Ortól 16 km-re nyugatra fekvő festői, tradicionális halászfalu csodálatos kirándulási célpontnak számít. Romantikus kikötőjébe ma is érkeznek a halászhajók, valamint luxusjachtok is állnak. Itt nincs strand (a legközelebbi a 4 km-re lévő Cala Santanyi), de a falu megkapó atmoszférája miatt érdemes lehet ide kirándulni. A strand hiánya miatt turizmus szempontjából szinte érintetlen hely.

Eljutás: Palma de Mallorcából vagy Cala D’Orból Santanyiig 501-es busszal, majd onnan az 503-as busszal.

Cala Figuera

Cala Figuera, Mallorca

 

Es Trenc

Campostól 14 km-re délre, Cala D’Ortól 41 km-re nyugatra található Mallorca egyik legszebb strandja a 6 km hosszú Es Trenc. Nem kiépített, természetes, dűnés, lassan mélyülő, karibi hangulatú strand. A fehér homok és a kék különböző árnyalatiban pompázó tengervíz gyönyörű elegyet alkot. A kék és a fehér mellett a zöld szín is jelen van, a strandot körülvevő fenyőknek köszönhetően. A strand híres szépségéről, ezért a nyári főszezonban különösen zsúfolt is. Családok körében különösen népszerű, azonban ha aki gyerekkel jön, figyeljen rá, hogy a dűnék közötti rész szexuálisan aktív, valamint a strandon naturisták is vannak.

Érdemes korán érkezni, így lehet ingyen parkolóhelyet is találni a Ses Covetes oldalon, egyébként a fizetős részen a parkolás 6 EUR egy napra. Tömegközlekedéssel Palmából, az 530-as busszal lehet eljutni, de a nyári szezonban csak 2 busz van reggel, és egy vissza délután.

 

Es Trenc

Es Trenc, Mallorca

 

Playa de Muro

A Playa de Muro az előbbi Es Trenc mellett, Mallorca egy másik gyönyörű strandja. Alcudia központjától 12 km-re található, az S’Albufera után, megközelíthető a 352-es busszal is Alcúdiából. A 6 km hosszú, fehérhomokos, tiszta, kék zászlós strandon meleg, kristálytiszta vízben fürödhetünk, és általában csendesebb, kevésbé zsúfolt mint Alcudia strandjai. A víz itt nagyon lassan mélyül, ezért gyerekekkel is ideális, és családok körében népszerű, ugyanakkor nagy hullámok lehetnek ezen a strandon. Többen Európa egyik legjobb strandjának tartják. A nyugati, Alcudiához közeli rész kiépítettebb, az Es Comu nevű rész, a strand keleti végében a leginkább háborítatlan, ahol homokdűnék is vannak.

 

Playa de Muro

Playa de Muro, Mallorca

 

Sa Calobra

Sa Calobra egy népszerű, gyönyörű öböl, Mallorca egyik legszebb természeti képződménye. Félelmetes szerpentinen, vagy Port de Sollerből hajón érhető el. Az ide való utazás legalább olyan nagy élményt nyújt, mint maga a lenyűgöző szépségű Sa Calobra, az akár a lenyűgöző szerpentineken, akár hajón, csodálatos öblöket látva történik. A kristálytiszta tengervíz 3-400 méteres sziklákkal van körbevéve.

 

Sa Calobra

Sa Calobra

Sa Calobra

 

Castell d’Alaro

A romos várhoz vezető népszerű túra után a tengerszint feletti 800 méteres magasságból fantasztikus 360°-os panoráma-kilátás nyílik a tengerre, és a hegyekre. Az ide való séta az egyik legnépszerűbb mallorcai kirándulásnak számít. A vár romjai a 15. századból származnak. A túra Alaro településéről kb. 2 órát vesz igénybe, de ez attól is függ, hogy ki hányszor pihen meg megcsodálni a csodás panorámát. Vagy el lehet menni az Es Verger étteremig, ahova Alarótól egy kissé hátborzongató autóúton lehet jutni. Onnan pedig egy óra gyalog a csúcs, és előtte a remek étteremben meg is ebédelhetünk.

 

Castell d'Alaro

Cuevas de Drach / Sárkánybarlang

Mallorcán számos szép cseppkőbarlang található, amelyek közül a Cuevas de Drach barlangot, azaz a Sárkánybarlangot emeltük ki. A Porto Cristotól 1,5 km-re, délre található híres barlangban megcsodálható a Martel tó, ami a világ egyik legnagyobb földalatti tava – 177 méter hosszú, és 40 méter széles. A tavon csónakázni is lehet, és közben nézni a cseppköveket, a természet egyedi csodáit. Az egész évben látogatható cseppkőbarlang szépségét még csodálatosabbá teszi a fantasztikus kivilágítás. A túra részeként élő klasszikus zene is szól, melyet a zenészek a földalatti tavon úszó csónakon adnak elő. A Sárkánybarlang hűvös levegője felüdülést jelenthet a forró nyári napokon.

A belépő ára 15 Euró, 3-12 éveseknek 8 Euró (2017-es árakon), de az élmény felbecsülhetetlen. Túrák óránként indulnak 10:00-17:00 között (még 17:00-kor is egy), de a sorbaállás miatt előbb érkezzünk. November 1. és március 15. között azonban csak 10:45, 12:00, 14:00 és 15:30 a túrák időpontja.

Van egy másik szép és érdekes cseppkőbarlang is Mallorcán, a Mallorca keleti részén, Cala Milortól 16 km-re északkeletre, Canyamelhez közel elhelyezkedő Cuevas de Arta. Hasonlóan szép mint a sárkánybarlang, de kevesebben látogatják, mivel jobban kiesik, és kevésbé híres. Ide a belépő 2017-ben 14 EUR, 7-12 éveseknek 7 EUR, 7 éven alul ingyenes. A belépőjegy egy 45 perces hajótúrát foglal magában a barlangban.

 

Sárkánybarlang, Mallorca

Mallorca, Sárkánybarlang

Cuevas de Arta

 

Palma – Soller vonatút

Bár Soller önmagában is igen szép, a fő élmény az odajutás: a kis nosztalgiavonat hegyeken, völgyeken, és 13 alagúton megy át, gyönyörű kilátás, és nagy élmény várja az utazókat. A vonat (Ferrocarril de Sóller) a Placa de Espana állomásról indul, amely 10 perc gyaloglásra található Palma de Mallorca óvárosától. A jegyár 2017-ben 16 Euró, retúr 22 Euró (3-6 éveseknek féláron), a menetidő 1 óra, a menetrend itt megtekinthető. Sollerben megcsodálhatjuk az igazi Mallorcát, távol a turisták nyüzsgésétől. A városkában járva fantasztikus élményben lehet része az utazónak, sok, ma is látható épület a 14. századból való. A művészet iránt érdeklődőknek érdemes ellátogatni a Can Prunera Museu Modernista múzeumba (Carrer de Sa Lluna, 86-90), melyben egy 20. század elején itt élt vagyonos család fényűző otthonát, valamint katalán modernista műalkotásokat lehet megtekinteni.

Sollerben megint vonatra (pontosabban villamosra) szállhatunk: a Soller-Port de Soller út szintén érdekes, és Port de Soller egy nagyon szép, hangulatos, meglehetősen franciás hangulatú üdülőhely, ha már Sollerben vagyunk, érdemes azt is megnézni (további 6 EUR a vonatjegy ára egy irányban, vehető kombinált jegy Palma-Soller-Port de Soller-Soller-Palma útvonalon 30 EUR-ért).

Soller felett fekszik Fornalutx, Mallorca, sőt, Spanyolország egyik legszebb falva. A falu lépcsős utcáin virágokkal díszített kőházak között sétálhatunk, és szép kilátásban gyönyörködhetünk a solleri öbölre. A Port de Sollerből hajóval, vagy Escorcából egy kifejezetten nehéz és veszélyes túraútvonalon elérhető Torrent de Pareis, Európa második legnagyobb kanyonja is egy felejthetetlen kirándulás. A hajó- és gyalogút a Sa Calobra strandhoz érkezik (lásd feljebb).

 

Soller, Mallorca

Palma-Soller vonat

Fornalutx

 

Formentor-félsziget, Formentor-fok, Világítótorony

A Formentor-félsziget Mallorca északkeleti partjánál található. A világítótoronyhoz egy 20 km-es vadregényes, és egyben veszélyesnek mondható, nem túl könnyű, nem a tapasztatlan autósok számára ajánlható út vezet. Az út, és a kilátás innen lenyűgöző. Szervezett túra keretében is megtekinthető. A világítótoronytól is csodás a kilátás, de előtte a Mirador de Colomer kilátótól még lenyűgözőbb. Fontos információ, hogy többen is beszámoltak arról, hogy feltörték az autójukat miután leparkoltak valahol a Formentor-foknál.

 

Formentor, Mallorca

Formentor világítótorony

Formentor-fok

 

Marineland

A mallorcai Marineland az első, és egyik legjobb delfinárium Spanyolországban. A park fő attrakciójának a delfinshowk számítanak, de rendkívül szórakoztató papagájshowkat is megtekinthetnek itt az érdeklődők. Cápák, pingvinek, és számos tengeri hal is van e csodálatos helyen. A hüllőházban pedig boákat, anakondákat, és pitonokat csodálhatunk.

Az odajutás nagyon könnyű: Palma de Mallorcából, Magalufból, Palma Novából a a 104-es, 106-os, és 107-es busz érinti a Marinelandot. 2017-es árakon a felnőttjegy 24 EUR, 110-140 cm-es magasság között 14 EUR, 90-110 cm között 9 EUR, de online 2,5-3,5 EUR-val olcsóbb jegyek vehetők. Nyitvatartás április 3.-október 31.-ig minden nap 9:30-17:30 (júliusban és augusztusban 18:00-ig)

 

Marineland, Mallorca

 

Aqualand / Aquacity

Európa egyik legnagyobb és legjobb aquaparkja, rengeteg, különböző nehézségű, gyorsaságú, és “félelemkeltési fokú” csúszdával, és 16 medencével, a gyerekek számára külön részekkel. Sajnos az attrakciókhoz sokat kell sorbaállni, ahogy az éttermekhez is.

A felnőtt jegy 28 EUR, 5-10 éves kor között, valamint 65 éven felülieknek 19 EUR, 3-4 éveseknek pedig 10 EUR (2017-es árak), azonban online 3 EUR-val olcsóbb jegyek vehetők. Az aquapark május 8. vége-szeptember vége között tart nyitva. Palma városából a 23-as busszal lehet eljutni ide, de külön Aqualand buszok is közlekednek. Az aquapark El Arenalhoz közel található.

 

Aqualand Mallorca

 

További nyaralóhelyek, röviden

Cala Bona a nagyobb Cala Millor mellett helyezkedik el. De annál sokkal csendesebb, exkluzívabb hely, családoknak kifejezetten ideális kis halászfalu. Persze nem is kínál annyi programlehetőséget, mint a legnagyobb üdülési célpontok. Mindenesetre, ha egy nagyobb település szolgáltatásaira vágynánk, mindössze 15-20 perc átsétálni Cala Millorba.

Cala Major (Cala Mayor) Palma de Mallorcától nyugatra található, mára már azzal összeépült üdülőhely. Ez volt Mallorca első nyaralóhelye, ma már főleg csak a spanyolok körében kedvelt. Cala Major strandja van az egyik legközelebb a fővároshoz. A homokos, kék zászlós, jól felszerelt strand elég kicsi, és Palma de Mallorcához való közelségének köszönhetően zsúfolt.

Cala Ratjada Mallorca legkeletibb pontján, elég kieső helyen van. A németek körében kedvelt hely, itt szinte csak velük találkozhatunk. Vízisportolási lehetőségeket, szórakozóhelyeket, szépséges, de zsúfolt finomhomokos strandokat kínál. A legközelebbi kirándulási lehetőség a rövid gyaloglással elérhető Capdepera világítótorony, és érdemes ellátogatni a szép Capdepera és Arta településekre is innen.

Camp de Mar Palma de Mallorcától 26 km-re lévő, gyönyörű természeti környezetben lévő csendes, békés üdülőhely. Ide nem nagyon szerveznek utakat az utazási irodák, főleg egyéni utazók látogatják, és több hírességnek is van villája ezen a szép helyen. Kis, exkluzív, drágább nyaralótelepülés.

 

—> Nyaralás Mallorcán <—

 

C’An Picafort Alcudiától délre lévő kis üdülőhely, a Playa de Muro strand mellett. Szép strandja mentén széles tengerparti sétány húzódik. C’an Picafort kikötőjéből pedig hajókirándulások indulnak. Több bár, és 1-2 szórakozóhely szolgálja az esti kikapcsolódást.

Ciudad Jardin a fővárostól keletre lévő kisebb, és az egyik első üdülőhely. A repülőtérhez nagyon közel található. Fehérhomokos, hosszú, lassan mélyülő strandja kevésbé zsúfolt, mint a szomszédos Playa de Palmáé. A tengerparti promenádon elérhető Palma de Mallorca és Platja de Palma. Ideális hely azoknak, akik a fővároshoz, és a repülőtérhez közel szeretnének nyaralni.

Colonia de Sant Pere Alcudától 30 km-re, C’An Picaforttól 17 km-re helyezkedik el, a környék egyik legautentikusabb, legháborítatlanabb, legcsendesebb, legbékésebb, legkevésbé kiépült nyaralórésze. Kis homokos strandja van, több étterem, bár, és boltok szolgálják az itt nyaralók kikapcsolódását.

Colonia de Sant Jordi a sziget déli részén, Campos településtől 14 km-re lévő hely, az egyik legközelebbi település a csodálatos Es Trenc strandhoz, és azon kívül is több romlatlan szépséges partszakaszhoz. A Cabrera Nemzeti Park közelsége miatt is kiemelendő, a gyönyörű természeti szépségeket nyújtó, romlatlan szigetre Colonia Sant Jordiból hajókirándulás keretében látogathatunk el. Colonia de Sant Jordi maga egy kisebb, csendesebb, nem túlépített település.

Illetes (Illetas) Palma de Mallorcától 9 km-re délnyugatra lévő, szépséges kis üdülőhely, az egyik legkellemesebb célpont a főváros közelében. Drágább, exkluzívabb hely. Strandja a környéken az egyik legszebb, egy védett öbölben lévő, sziklákkal határolt, kis, homokos part, 2 beach clubbal.

Peguera (Paguera) Mallorca délnyugati partján helyezkedik el, Camp de Martól 3 km-re, Palma de Mallorcától 23 km-re, keletre. Kis, viszonylag csendesebb, a németek körében kedvelt üdülőhely, homokos, nagyon széles stranddal.

Port d’Andratx, a gyönyörű halászfalu egy drágább, exkluzívabb, hírességek, milliomosok által is szívesen látogatott üdülőhely a sziget déli részén, annak egyik legnyugatibb öblében. Nagyobb saját strandja nincs, a jobb strandokhoz kicsit utazni kell.

Portals Nous Palma de Mallorcától 10 km-re nyugatra elhelyezkedő, főleg magánszállásokat, villákat, csak kevés hotelt kínáló üdülőrész, kis stranddal.

Portixol a fővárostól keletre lévő legközelebbi nyaralóhely, és fürdési lehetőség, a fővárosból akár gyalog is eljuthatunk ide a tengerparti sétányon keresztül. Strandja kevésbé zsúfolt, mint a Platja de Palma részen lévők. Nem a legszebb, de Palma de Mallorcához nagyon közeli partszakasz.

Porto Colom (Portocolom) máig egy kis, nyugodt halászfalu a Mallorca keleti partján, nem egy tömegturizmus célpont. Lassan mélyülő, gyerekes családok számára is ideális homokos strandon lehet napozni és strandolni.

Porto Cristo (Portocristo) a sziget keleti részének korábbi legjelentősebb nyaralóhelye volt, mára családi nyaralóhellyé vált. Otthona a sárkánybarlangnak, és a közelben, Sa Cománál egy állatkert is van (Safari-Zoo Mallorca).

Sant Elm (Sant Elmo) Mallorca nyugati pontján, a San Dragonera Nemzeti Park szigetével szemben, a Tamuntana hegy lábánál, gyönyörű természeti környezetben helyezkedik el. Egy másik lakatlan sziget, a Pantaleu nagyon közel található a parthoz. Csendes, nyugodt üdülőhely, szép stranddal, melynek egyik része homokos, másik része kavicsos.

Ses Covetes nagyon kicsi, békés üdülőhely a sziget délkeleti részén, nagyon közel az Es Trenc strandhoz.

 

—> Nyaralás Mallorcán <—

 

 

Shopping Cart

No products in the cart.

Ez a honlap (sütiket) cookie-kat használ, hogy még jobb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás