Te is szeretnél olcsóbban utazni?

Utazásnál egy jobb dolog van, olcsón utazni :)

Az alábbi cikkben összegyűjtöttem repülőjegy vásárlással kapcsolatos tapasztalatokat. Érdemes végigolvasni, mert a következő vásárlásnál akár több ezer forintot is spórolhatsz. A légitársaságok és repülőjegy értékesítők mindent megtesznek azért, hogy az utolsó forintig a lehető legtöbb pénzt húzzák ki belőled.

Tapasztalatokat két nagy csoportba osztottuk, fapados és hagyományos légitársaságok.

Fapados légitársaságok

Ryanair, Wizzair, EasyJet, stb. Ki ne ismerné őket és ki ne hallott volna már “rémtörténeteket” vicceket arról, hogy még a WC-ért is fizetni kell, ahogy egyik humoristánk azon aggódott, hogy a felárért vásárolt extra lábhelye ugyanoda szól-e majd, mint az ülése :)

A fapados járatokkal kapcsolatban az a legfontosabb, hogy az ember azt várja el, amennyit fizetett érte. Ha valaki például egy pár ezer forintos fapados jeggyel repül, akkor ne legyen felháborodva azon, hogy hogyan kerülhet egy dobozos kóla 5 Euróba (kb 1.600 Ft)
Nyilván nem véletlenül volt a jegye például 6.500 Ft Budapestről Rómába, amikor ennyi pénzből Magyarországon kb. a Balatonra se lehet lejutni vonattal.

 

 

A fapados járatok ezért kerülnek pont ennyibe, mert minden kapcsolt szolgáltatást kivesznek az alap szolgáltatások köréből és azokat külön értékesítik. Például, ha valaki nem fog enni a gépen, akkor miért fizetne érte? Ha valaki két nagy bőrönd helyett csak egy kézitáskát visz magával, akkor miért fizetne az összesért? Stb.

 

Kedvenc példa erre egyébként a poggyászszabályzat nem ismerete és el nem fogadása. A mai napig meg vannak döbbenve az emberek, még mindig nem tudják megérteni, és még mindig képesek veszekedni azon, hogy miért csak EGY darab akármit vihetnek fel a gépre, annak ellenére, hogy ezt a társaságok mindenhol hangoztatják. Az egy darab az egy darab “és nem kettő” legyen az gurulós bőrönd, kézitáska, retikül vagy akár a duty-free shopban vásárolt szatyornyi cucc.

 

A másik, szintén a bőröndökre vonatkozó súly és méretkorlátozás. Az egész repülőtér tele van figyelmeztetésekkel, hogy mennyi az annyi, hogy maximum hány kilós és maximum hány centis bőröndöt lehet felvinni kézipoggyászként az adott fapados légitársaság gépére. Ennek ellenére mindig van olyan, aki ott a beszállásnál szembesül azzal, hogy a bőröndje bizony túl nagy. És akkor indul a veszekedés, mert a túlsúlyos, vagy a túl méretes bőröndért fizetni kell.

Ilyen hasonló pl. az otthoni becsekkolás és a beszálló kártya nyomtatása. Ezzel a fapados légitársaságok nem akarnak foglalkozni, áthárítják az utasra ezt a feladatot. Ezzel is csökkentve a költségeiket és így a repülőjegy végső árát is. Viszont, ha valaki ezt elfelejti vagy túl későn jut eszébe és mégis a reptéren szeretne becsekkolni, akkor ne legyen meglepődve a 15-20 ezer forintos becsekkolási díjon.

Az ember vagy elfogadja, vagy ne repüljön fapados légitársasággal. Ha ennek ellenére mégis úgy döntünk, hogy fapadossal repülünk. Akkor legalább a következőkre figyeljünk oda.

 

easyJet kézi poggyász

 

Amire érdemes odafigyelni foglalás előtt

 

Első és legfontosabb, nem biztos hogy a fapados a legolcsóbb. Láttam már olyat, hogy anno a MALÉV (szándékosan MALÉV imádtam) vagy Air France alapból jobb ajánlatokat adott, mint ugyan arra az útra a fapados légitársaságok.

Nem beszélve a csomagokra vonatkozó szabályokról. Hogy például, ha feladandó poggyászunk van, kerül-e az annyival többe, amennyiért már egy hagyományos légitársaság is elvinne minket.

Mindig ellenőrizzük a csomagokra vonatkozó szabályokat. Mekkora a megengedett legnagyobb kézipoggyász mérete, darabszáma.

Mindig érdemes utána járni, hogy a célállomás repülőtere milyen messze is van a tényleges célállomástól. Fapados légitársaságok ugyanis – költségcsökkentés céljából – nem a városi, hanem a kisebb olcsóbb repülőtereket részesítik előnyben, ami akár távolabb is lehet a tervezett célállomástól, ami akár jelentős összeggel is megdobhatják az utazás költségét.

 

Láttam már olyat, hogy érdemes volt igénybe venni a fapados társaság transzfer szolgáltatását. Budapesten jóval a taxik alatti áron hoztak és vittek a belváros és a reptér között.

Nem mondom, hogy olvassuk végig a teljes utazási feltételek részt, de jó, ha tisztában vagyunk olyan alapvető dolgokkal, hogy le lehet-e mondani a jegyet, lehet-e módosítani, ha igen, mennyi idővel előtte, és az menyi plusz költségbe kerül. Ide sorolnám akár a névátírást is.

 

 

Mire figyeljünk foglalás közben?

 

Ha eldöntöttük, hogy jó lesz nekünk a fapados járat és vásárlásra adjuk a fejünket, akkor is nagyon észnél kell lenni. Két tipikus csapda szokott lenni a vásárlási folyamatba építve.

Extra biztosítás hozzáadása anélkül, hogy szükségünk lenne rá. Ahogy, az alábbi képen is látszik, a Ryanair oldalán például nagyon trükkösen a biztosítási ajánlatnál a “Nem kérek biztosítást” lehetőséget az országok közé dugták el. Kíváncsi vagyok hány ember választotta ezt abban a tudatban, hogy nincs más opció.

 

Ryanair biztosítási opció

 

Sajnos sok esetben elkerülhetetlen, de a légitársaság plusz pénzt számol fel az általunk kiválasztott fizetési opció után. Díjmentes fizetést általában a légitársaság saját hitelkártyája jelentené, amit az ember nyilván csak azért nem köt meg, hogy spóroljon pár ezer forintot. Ez az összeg sajnos a legtöbb esetben elkerülhetetlen.

Ezen kívül a légitársaságok egy halom haszontalan szolgáltatás ajánlásán vezet keresztül, amikre jobb esetben csak a “Következő” vagy “Nem kérem” gombot kell nyomni, rosszabb esetben figyelmesnek kell lenni. Ezeket a legjobban kiszűrni úgy lehet, hogy folyamatosan figyeljük, hogy hogyan alakul a végső jegy ár és ha az bármikor felugrik, akkor nyilván valami turpisság történik.Összefoglalva, a legfontosabb dolog a fapados társaságokkal kapcsolatban, hogy az ember legyen tisztában az ár-érték aránnyal.

Nyilván egy hagyományos légitársaságnál jegyet venni és velük utazni sokkal stresszmentesebb dolog. Velük szemben egy fapados légitársasággal utazni rengeteg buktatóval jár. A kérdést mindenkinek saját magának kell feltennie. Miről is mondunk le azért az olcsó jegyért.

 

“Hagyományos” légitársaságok

 

A sok negatív dolog ellenére, azért az európai utak nagy részét mégis fapados járatokkal tesszük meg. Hagyományos légitársaságot az ember főleg Európán kívüli utak esetében választ. Ilyen esetben természetesen a zsebünkbe is mélyebbre kell nyúlni. Ilyen utazásoknál a repülőjegy a teljes utazás költségvetésének akár közel a felét is jelentheti. Így, talán még fontosabb az olcsóbb repülőjegyek megtalálása.

Az első és legfontosabb tipp, hogy minél rugalmasabb az ember, annál olcsóbban tud repülőjegyet találni. Gondolj csak bele, hogy mekkora különbség lehet a között, hogy mondjuk júliusra keresel jegyet egy adott útvonalra, vagy hogy rugalmas vagy és azt mondod, hogy el szeretnél jutni ugyan arra a helyre a következő 1 éven belül. Nyilván a második esetben a lehetőségeid sokkal tágabbak. Egy kis keresés után ki tudod választani a lehető legkedvezőbb időszakot az utazásra.

 

Keresésnél érdemes nemcsak egy adott napra, de szomszédos napokra is keresni, mert sokszor, akár egy nap eltérés is 20-30% -al olcsóbb jegyet jelenthet. Egyirányú jegy mindig drágább, mint az oda-vissza. Ha nem tervezünk egy repülő járaton visszautazni, akkor is érdemes oda-vissza jegyeket keresni.

 

Érdemes folyamatosan több repülőjegy kereső oldalt is használni. Az oldalak és kínálataik folyamatosan változnak. Egy adott úti célra az egyik weblap, egy másik úti célra egy másik weblap fogja a legjobb árat adni.

Érdemes a keresést több nap is végezni, mivel egy úti célra egy adott kereső akár egyik napról a másikra – de már láttam olyat is, hogy egyik keresésről a másikra – más és más árat adhat. Éppen ezért, ajánlott a keresést inkognitó módban (privát vagy titkos böngészés) elvégezni – Chrome böngészőben a CTRL+SHIFT+N, FireFox böngészőben a CTRL+SHIFT+P billentyűkombináció lenyomásával.

 

Több helyen olvastam olyat, hogy az ideális időpont repülőjegy vásárlásra a kedd délután 3 óra (USA idő szerint), 6 héttel az indulási idő előtt. Ezt sajnos én se megcáfolni, se megerősíteni nem tudom.

Keresés közben, egy idő után, az emberben tudatosul, hogy egy adott repülőjegyet mennyiért is lehet megvásárolni, mennyi a “drága” és mennyi is az “olcsó” Miután kitaláltunk magunknak egy “azonnal megvenni” árat, érdemes a bankkártyát készenlétbe helyezni és egy tényleg olcsó repülőjegyet azonnal megvásárolni, mert lehet, hogy utána már soha többet nem dobja ki nekünk ezen az áron.

 

Repülőjegy kereső oldalak

Az alábbi listában találod a leggyakrabban használt oldalakat és azok előnyeit.

pelikan.hu repjegy kereső

Az igazán nagy akciók és egyik kedvenc oldalam a pelikan.hu

Volt szerencsém itt Milánó – New York – Budapest, oda-vissza repülőjegyet vásárolni 68.000 (!) Ft-ért. Összehasonlításként, egy Budapest – New York repülőjegy nem akciós ára kb. 150.000 Ft-nál kezdődik. De láttam itt már Budapest – Tokió repülőjegyet 95.000 Ft-ért, Rio de Janeiro-t 175.000 Ft-ért.

Előnyei: legnagyobb pozitívum mellettük az akciói, amit mi is rendre megosztunk facebook oldalunkon indulási helynek megadható a Budapest-Bécs-Pozsony kombináció megspórolva nekünk rengeteg extra keresést.

 

Kayak repülőjegy kereső

Egy másik nagy kedvencem a KAYAK.com Náluk még soha nem vásároltam, mert áraik nem a legolcsóbbak, de az oldal kitűnően használható repülőjegy árak és repülési opciók feltérképezésére. Pozitívumai:

nagyon jól használható keresési és szűrési opciók, dátum-mátrix, ami egy adott útvonalra 7×7, tehát 49 napra mutatja a legolcsóbb opciókat, flexibilis keresés a legolcsóbb ár megtalálásához hétvégékre vagy egy adott hónapra, keresések mentése opció regisztrált felhasználóknak,

“price alert” vagyis árfigyelő, ami árcsökkenés esetében e-mail-t küld a megadott e-mail címre.

eDreams repülőjegy kereső

Harmadik kedvenc repülőjegy kereső oldal az eDreams. Használata pofonegyszerű. Leginkább az egyszerűsége miatt tetszik, semmi felesleges dolog nincs rajta, csak ami kell. Gyors keresésekre kitűnően alkalmas. Hátránya persze ebből adódik, hogy itt nincs annyi keresési és szűrési opció, mint például a KAYAK.com-on, de árai tapasztalataim alapján jobbak. Náluk már vettem repülőjegyet.

Skyscanner repülőjegy kereső

Ígéretesnek tűnik még a magyar nyelven is elérhető skyscanner kereső oldal. Ezen az oldalon jegyet még nem vásároltam, de van egy szerintem rendkívül hasznos funkciója. A keresésnél a célállomást üresen hagyva az oldal kilistázza az elérhető célállomásokat országonként csoportosítva, árban növekvő sorrendben.

 

Az oldal további előnyei: jól használható filterezési lehetőségek,

dátum mátrix, amely megmutatja az adott hónapban indulási és érkezési napok jegyárait egy táblázatos nézetben, táblázat diagram adott hónap jegyárait diagramos formában mutatva.

 

skyscanner táblázat diagram

 

A skyscanner oldalnak egyetlen problémája van, hogy az előzőektől eltérően ők csak egy közvetítő oldal és a tényleges vásárlás már nem náluk, hanem a partner cég oldalán történik. Így sok olyat láttam már, hogy a skyscanner oldalon listázott jegy a partner oldalára irányítva már nem elérhető, vagy ami még gyakoribb, drágább közvetítői jutalék vagy egyéb árváltozás miatt.

liligo.hu repülőjegy kereső oldal

Szintén egy közvetítői oldal a liligo.com, viszont ezen az oldalon is van egy nagyon hasznos kiegészítő funkció, ami szintén nagyon hasznos. Tegyük fel, van egy szabad hétvégénk és szeretnénk valahova elutazni és a lehető legkevesebbet költeni, akkor lesz segítségünkre a Térképezze fel!

 

liligo Térképezze Fel opció

 

 

Egy adott hónapot kiválasztva, maximális utazási időt és árat megadva, kapjuk térképen listázva a repülőjegy ajánlatokat. Opcionálisan még minimális hőmérsékletet is állíthatunk, ha kizárólag valami meleg helyre akarnánk csak utazni.

priceline repülőjegy kereső

Utolsónak maradt a Priceline.com egy szuper és rendkívül költségminimalizáló opcióval, a “Name Your Own Price”-szal, ami kb. annyit tesz, hogy “Add meg a saját áradat”.

Ez az opció teljes rugalmasságot kíván. Megadod, hogy mikor és milyen útvonalon repülnél és mennyi az a maximális ár, amit még fizetnél. Az ajánlat elküldésével egyidejűleg meg kell adnod bankkártya adataidat is, ami ezzel az ajánlatkérést véglegessé teszi.

A feltételek pedig, hogy mind a repülőtársaságot, az átszállást (garantáltan max. 1 átszállás), az indulás és érkezési időpontot (indulás adott napon reggel 6 és este 10 között, érkezés legkésőbb következő napon) a Priceline.com és a különböző repülőtársaságok határozzák meg a maximális árat figyelembe véve. Ezt az opciót személy szerint még nem próbáltam, de el tudom képzelni, hogy egyszer megpróbálnám. Ha bárkinek van bármi tapasztalata, írja meg nekünk.

 

Kontinens specifikus keresésre

Dél-Amerikai utak szakértője, a despegar.com. Sajnos csak spanyol nyelven működik. Ha Ázsia, akkor Air Asia.

Ha Amerikában és környékén tervezünk utazni, akkor a két kedvenc fapados társaságomat a jetBlue-t és a Southwest Airlines-t ajánlom. Volt szerencsém repülni velük és csak ajánlani tudom.

 

Egyéb kategória

Az itt található oldalakról nem tudok semmi speciális dolgot kiemelni, mégis érdemes ezeket is böngészni, mert ezeken is lehet jó árakat találni. Mint már írtam korábban, minden keresés más és más. Valami itt olcsóbb, valami pedig egy másik oldalon: cheapOair, Expedia, Hotwire.

Végül pedig ne felejtsétek megosztani velünk, ha az alábbi tippek segítettek egy tényleg olcsó repülőjegy vásárlásnál.

 

 

Jó utazást és ne felejtsd el megosztani, így te is segíthetsz másoknak. 

Üdvözlettel, Zoltán Kapitány

Shopping Cart

No products in the cart.

Ez a honlap (sütiket) cookie-kat használ, hogy még jobb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás