Óriási vendégszeretet fogadta a Barázdás Bálnákat Horvátországban!

A Kék Világ Tengerkutatási Intézet munkatársai nagy örömére idén is ellátogattak a barázdás bálnák Mali Losinj partjaihoz.

 

A barázdás bálna karcsú, torpedószerű testalkatának köszönhetően gyors úszásra is képes. forrás:wikimedia.org + a videót a legutóbbi látogatásról itt nézheted meg.

 

A bálnák szoros napirendjébe épp hogy belefért a rövidnek nem mondható látogatás, kicsivel több mint 2 órára sikerült. A Barázdások, összesen ennyi időt szántak a tengerkutatók figyelmére. A két jól megtermett egészséges példány egyenként több mint 16-18 méteres hosszával tekintélyt parancsoló megjelenésével úsztak a Horvát felségterületen. Tüdőkapacitásukat tükrözi az is hogy az igencsak kényelmes tempónak mondható 6-7km/h sebességgel 10-15percenként jelezték a felszínen jelenlétüket.

A tengerkutatók nagy örömére lehetőségük nyílt idén is összegyűjtött adatokat összevetni a tavai adatokkal. Egészen biztosan hamarosan mindenki számára elérhető fantasztikus eredményeket fognak közzétenni.

Pl. a Sikeres mintavétel a felső bőrrétegből, DNS vizsgálatokból

Felszín alatt készült fényképekből – videó felvételekből, elemzések a testformákból, mozgásból.

A felszín alatt készült hangfelvételekből, melyből a kommunikációra, és az elmúlt több ezer év alatt tökéletesre fejleszt radar és ultrahang képességük tájékozódásukat segíti.

 

Tekintélyüket tükrözi az is hogy a földön ezek a bálnák is beletartoznak abba a csoportba, ami a bolygónk ma is élő élőlények között a legnagyobbak közé soroljuk. Igaz hogy alig pár ezres jelenlegi példányszámuk, mára a kipusztulás szélére sodorta a populációt az ember tevékenysége.

Az egyik legfőbb oka a lecsökkent példányszámnak, a gyakori balesetek amikor a hajók ütköznek bálnával a pl. a földközi-tengeren. De előfordult már hogy egy elpusztult példányt a tenger Lengyelország partjaira sodorta.

 

 

2015.08.28. elpusztult 17 méteres Barázdás bálna Lengyelország partjára sodródott. Az elszállításáról készült videót itt nézheted meg.

 

A bálnák közül az egyik példányon is tisztán kivehető volt a nyoma a bálna és hajó véletlen találkozásának, tették közzé a kutatók. Ezzel is figyelmeztetve a tenger szerelmeseit arra, hogy az ember mellet még ezeknek a csodálatos Barázdás állatoknak is helye van az Adriában.

 

A kutatók hozzátették hogy igaz nem jellemző hogy a bálnák nagyon gyakori vendégek az Adriában, éppen ezért megtiszteltetés az emberiség számára ha tavasszal és ősszel beköszönnek dél-dalmácia szigetei közé.

Horvátországban sok más és igen ritka állatok közül a bálnák is a védett állatok közé tartoznak. A kutatók felhívták az emberek figyelmet arra hogy az uszonyosok békések, és semmi képen se közelítsék meg őket. Ne ingereljék! Ne kövessék őket hajókkal, elvégre mi szinte csak vendégek vagyunk az otthonukban.

Ne felejtsd el megosztani! köszönöm, Zoltán Kapitány