A tenger ajándéka a fűszervajas Homár vacsora!

A tenger egy nagyon finom vacsorával ajándékozott meg bennünket késő délután. Ezért ma egy mesés vacsorát készítünk. Fűszervajas Homár – Zoltán Kapitány módra

A homár egy igazán különleges fogás! Nagyon finom, és nagyon egészséges. Ebből a fűszervajas homár receptből elsajátíthatod a homár elkészítésének fortélyait egy hajó fedélzetén is!

Hozzávalók:

Hajós nyaralás az Adrián, Katamarán – Tenger – Kapitány – Háló – Vaj – Petrezselyemzöld – Só – Bors – Fokhagyma, és ti akik elfogyasztjátok!

Friss homárral dolgozzunk. A leghumánusabb megoldás, ha a főzés megkezdése előtt jégre, vagy fagyasztóba tesszük a rákot. Ettől egy kicsit elkábul, belassul. Majd fejjel előre merítjük a forró, vízbe. A homár nem érez semmilyen fájdalmat, mert nincsenek idegvégződései, ezért a forró vízbe téve nem visít sokak a tévhitével ellentétben, a hang maximum a hő hatására összehúzódó és záródó páncél lemezekből  származhat. Szóval, no para!

Főzési idő

A mi csoda szép példányunk esetében kb. 18 perc főzési idővel kell kalkulálnunk. (A főzési idő meghatározására a legjobb módszer a homár esetében, főzzük a homárt 12 percig + a rák súlyának minden plusz 10 dkg-ja után további plusz 2 perccel kell tovább főznünk) A főzés után kivesszük, és jeges vízbe tesszük a rákot.

Elkészítés

Tövüknél fogva csavaró mozdulattal levesszük az ollóit.

Egy éles késsel hosszában félbevágjuk a homárt.

A belsejéből egy kanállal kikaparjuk a belek tartalmát.

A leszedett rákollókat a kés gerincével összetörjük. Ehhez komoly ütéseket kell rá mérni, majd kiszedjük az ollókból a rákhúst.

A Homár töltése

Az így kapott két fél rákot egy tepsibe tesszük, az ollókból kivett rákhúst a kikapart részek helyére tesszük.

Felaprítjuk a fokhagymát, és a fodros petrezselymet. Elkészítjük a fűszervajat. Ehhez a puha vajhoz keverjük a felaprított fokhagymát, és petrezselymet. Sóval, borssal ízesítjük.

A fűszervajat egyenletesen elosztjuk a homár húsán.

Grillezés/Sütés

10 percen át felülről grillezzük. Grill sütőt 200 fokra állítsuk.

Tálalás

A fűszervaj rásütését követően frissen-forrón tálaljuk az elkészült homárt.

Elkészült a vacsora 🙂 Mit is mondhatnék? Jó étvágyat hozzá!

Üdv,Zoltán Kapitány