Sok év óta a Maldív- szigetek a legkedveltebb úti cél az igényes nyaralásra vágyók számára. Az általában sima tengerfelszín, a kellemesen meleg víz, az állandó napsütés, a fehér homokos, sekély tengerpartok a belógó kókuszpálmák képével, mind hozzájárul ehhez. Ha figyelünk arra is, hogy melyik időszak a legkedvezőbb a Maldív-szigetek meglátogatásához, akkor elkerülhetjük a trópusi esőket és a szelet is, mely jelentősen növeli a nyaralás színvonalát.
A cikkben röviden bemutatom a Maldív- szigeteket és egy tipikus hajós nyaralás csodás élményét!

Hol található a Maldív szigetek?

Az Indiai-óceánban, India délnyugati csücskénél, Sri Lankától alig 400 km-re keletre, szinte közvetlenül az egyenlítőn helyezkedik el. A szigetország 26 atollból és 1192 szigetből áll, amelyből kb. 202 lakott, további 99 pedig a turisták részére fenntartott hely. A szigetcsoport az elrendeződése szerint észak-déli tájolású, és kb. 800 km hosszan húzódik, kisebb részben az egyenlítő déli, nagyobb részben az északi részén. A szigetek legtöbbje még a 2,5 méter tengerszint feletti magasságot is alig éri el, a kiterjedésük is leginkább zsebkendőnyi méretűnek mondható és a legnagyobb sziget sem éri el a 13 km2-t.

Maldív szigetek hasznos információk

A Maldív szigetek repülővel

Két átszállással és csaknem 12 órás utazási idővel érhető el Magyarországról. Repülőtere a Male International Airport a Hulhulé szigeten és a Gan International Airport a Gan szigeten.

Maldív szigetek közlekedés

A leggyakoribb közlekedési eszköz a hajó. A túristákat sokszor hidroplánokkal szállítják az üdülőbe. Hagyományos értelemben vett közlekedés autókkal, csak Malé-ben és a Fuvamullah szigeten található.

Maldív szigetek fővárosa

Male, kb 110 ezer lakossal.

Maldív szigetek hivatalos nyelve

Maldív nyelv

Maldív szigetek vallása

Az iszlám

Maldív szigetek vízum

Legfeljebb 30 napos időtartamra szóló vízumot lehet igényelni.

Maldív szigetek szigetei

A Maldív szigetvilág 26 atollból, 1192 szigetből áll. Ebből kb. 200 lakott és további 87 van fenntartva a túristák számára. Túrista célpontok pl. a Hulhumalé, Huraa, Dhiffushi, Mahibadhoo, Himmafushi.

Maldív szigetek időeltolódás

+ 3 óra

Maldív szigetek időjárás

Egész évben kellemes, meleg az időjárás, a víz hőmérséklete is meleg. Nagyban befolyásolja a két monszun időszak, amikor több csapadékkal és viharos széllel kell számolni.
Az átlag hőmérséklet 24-31 Celsius fok között.
A víz hőmérséklete 27-29 Celsius fok között.

Mikor érdemes a Maldív szigetekre utazni?

Nyaralás szempontjából a legideálisabb időszak a januártól áprilisig tartó időszak, amikor az időjárás a legkedvezőbb. Nincs sok csapadék és a viharos szelek is nagyon ritkák. Ebben az időszakban telnek meg a szállodák, a legtöbb túrista ilyenkor érkezik. Az év többi részében a monszun időszakok jelentősen befolyásolják a nyaralás minőségét.

Maldív- szigeteki búvárkodás

Ha a turista nem csak napozni szeretne, hanem inkább az aktív nyaralást preferálja, akkor a szigeteken szinte mindenhol megtalálható búvárbázisok egyikén befizethet merülésekre, és ha szerencséje van a közeli merülőhelyek egyikén, akkor felejthetetlen élményekben lehet része. Mi tudatosan és gondosan a legjobb időszakot választottuk a szélviszonyokat, az eső mennyiségét és a látótávolságot figyelembe véve.

Van azonban a szigetek meglátogatásának egy másik módja is, elsősorban a búvárok, de akár az egyszerű nyaralók, de változatos nyaralást kedvelők számára, mellyel sokkal jobban ki lehet használni ennek az egyedülálló helynek minden szépségét, előnyét, értékét. Ez pedig a hajós búvár és nyaralós szafari egy igényes hajóval.

A Maldív-szigetek varázslatát, egyedi hangulatát elsősorban a semmihez sem hasonlítható, sima felszínű, különlegesen kék színű tenger adja, mely párosul szikrázóan fehér homokos fövenyekkel és az élénkzöld növényzet üdítő látványával. Másodsorban pedig a különösen gazdag és egyedi vízi élővilág. Megszokott dolog a ráják, teknősök és a fél méteres kölyök cápák látványa, a színes halrajokról nem is beszélve.

Ha nem egyetlen, “zsebkendőnyi” méretű szigeten töltjük el a 7 napunkat, hanem naponta továbbhajózva más-más atoll szigeteit, lagúnáit látogatjuk meg, akkor az egyébként is csodás élmények látványosan fokozhatók. A szigetek hasonlóak, mégis különbözőek, és a látvány, amiben részünk lehet az szigetek között hajózva, egészen elképesztő.

Hajós nyaralás a Maldív- szigeteken

Egyetlen szigeten lakva csak azokon a merülőhelyeken tudnánk merülni, melyek napi kihajózással elérhetőek, így a merülési helyszínek száma és a látvány korlátozva lenne számunkra és lemondhatnánk a nagytestű élőlények zöméről, úgymint manták, cetcápák, sasrája rajok.

A hajós búvártúra lényege, hogy szigetek és merülőhelyek tucatjait érinthetjük, de a legfontosabb mindezek közül az, hogy a merülési helyszíneket az áramlások, a látótávolság és egyéb környezeti tényezők figyelembevételével úgy tudjuk kiválasztani, hogy lehető legtöbbet láthassuk a víz alatt.

Ez a mobilitás teszi lehetővé számunkra azt, hogy a Maldív-szigetek által nyújtott víz feletti és a víz alatti lehetőségeket maximálisan kihasználhassuk és életre szóló élményekkel térjünk haza a nyaralásról arra az egy évre, míg kibírjuk Maldív nélkül ?

A nyaraló hajó, melyet nagy gonddal választottunk a Honor Legacy, mely egy luxory 4*-os hajó, összesen 9 igényes kabinnal. A 33,5 m hosszú, 9 m széles és négyszintes hajó csak pár éve épült és a belső kialakítások közelítenek a luxus kategóriához. A hajón három szinten, 9 db klímával és fürdőszobával, minibárral, széffel és HD TV-vel felszerelt kétágyas (néhány 3 ágyas) kabinok vannak, mely összesen 18 vendég fogadására alkalmas.

A nappali igényes berendezése, a bár kialakítása mid hozzájárul egy nagyon igényes búvár nyaralás lebonyolításához. A napozó fedélzeten található egy Jacuzzi is a vendégek számára, melynek használatáért külön kell fizetni.
A hajón az étkezésre vonatkozóan teljes ellátás, az italok esetében a kávé, tea és a hűtött ásványvíz fogyasztását tartalmazza.

A merülések után jellemzően gyümölcsöt, esetenként süteményt szolgálnak fel. Fizetni, csak az üdítőitalért és az alkoholos italokért kell. Mivel a kabinok nem egy szinten vannak és nem is teljesen egyformák, annak kiválasztását a vendég a jelentkezéskor már megteheti az alaprajz alapján!

A külön fizetendő italok esetében is mindig rászámolják a 12% helyi adót a feltüntetett árra!
forrás:redseaboat