csaladbarat-horvat-strandok

Horvátország egyértelmű választás, ha gyerekekkel tervezünk nyaralást, és nem akarjuk még egy nyaralás árát repülőjegyre is elkölteni.
Gyermekes családoknak is érdemes velünk tervezni a nyaralást, hisz számos olyan lehetőséget kínálunk, ami ideális számukra!
Nyaralást sokféleképpen lehet szervezni, most azokhoz szólunk elsősorban, akik szeretnek önállóbbak, kalandvágyóbbak lenni. Nem ragaszkodnak a befizetett utazási irodás vakációhoz, esetleg beleuntak az apartmanba.

A saját magunk által szervezett vitorlás nyaralások mellett számos érv szól:

  • olcsóbb
  • rugalmasabb
  • sokkal személyre szabhatóbb
  • egyedi, nem kell tömegben mozogni, turnusokhoz és másokhoz alkalmazkodni
  • sokkal több élményt gyűjthetünk

A gyermekes nyaralás, ahol a felnőtt is pihenhet!
Mi mindig így megyünk nyaralni, ráadásul nem is egyedül, hanem egy baráti családdal, és semmi pénzért nem cserélnénk el ezeket a vakációkat. Igyekszünk kicsit távolabb maradni a totál turistás slágerektől, és egyensúlyt találni a strandos és nem strandos programok között. Persze, ha valakinek az az ideális vakáció, hogy minden nap reggeltől estig a tengerparton fekszik, az is jó, mi ennél kicsit izgalmasabb, kalandosabb élményt kínálunk.

horvat-nyaralas

A gyermekeknek semmi sem nyújt többet annál, hogy tengerészek lehetnek, hogy hódító kalózosat játszhatnak, hogy hajó kapitányok lehetnek. Csillogó szemükben csak ez az érzés tükröződik vissza: „Ez valami új! Ez valami más! Ez valami szokatlan! Ez valami csodás!” Az ellen nekik sincs kifogásuk, hogy naponta egy másik csodálatos kisvárosban töltsük az éjszakát. Örömmel cserélik a zsúfolt strandokat csodás öblökre, lakatlan szigetekre, örömmel rejtik el a parton talált kagylókat „kincseket” a kincses barlangokba, mint a kalózok.

A felnőttek is örömmel fedezik fel nagyobb társasággal is a helyi gasztro kínálatát és szeretnek a helyi piacokon, akár a halpiacon bevásárolni, aztán egy-egy este egy jót grillezni a friss halakból, rákokból. Nem csak a büdzsének tesz jót, ha nem kell mindig étteremben enni, hanem programnak is szuper, ráadásul biztosan jobbat fogunk enni, mint amit egy három/négycsillagos félpanzión kapnánk.

Most három olyan úti célt ajánlok, amit már kipróbáltunk gyermekekkel, és szerintünk megéri.

1, Sukosan-i kikötő

Sukosan amellett, hogy csendes, barátságos halászfalu, ideális családoknak. A Gyerekpart néven elhíresült strand sekély vízű, hosszan elnyúló partszakasszal rendelkezik. Jól felszerelt napágyakkal, gyerekvárakkal, strandszékekkel. Nem tartozik a túlzsúfolt turista célpontok közé és jól megközelíthető.

Korábbi cikkemben bővebben írtam Sukosanról és nevezetességeiről a Sukosan című cikkemben!

2, Korcula szigete

Most biztosan sokan felhúzták a szemöldöküket. Majd ha ránézel a térképre, fel is sóhajtassz, ugyanis Korcula valóban jó messze van! Érdemes az elején leszögezni, ez tényleg nem a „három órás autózás után már csobbanhatunk a tengerben” úti cél!
De ki mondta, hogy kocsival kell odáig vezetni…? Számtalan érvet felhozhatunk, hogy miért éri meg elmenni odáig…

  • Magyar turisták számára viszonylag ismeretlen.
  • Itt van a legjobb horvát homokos tengerpart, amit valaha láttunk, gyerekekkel álom!
  • Szuper hangulatos a környék, sok látnivalóval, amik nincsenek agyon reklámozva.

Korcula strandjai

Korcula arról ismert, hogy vannak homokos strandok is, ami Horvátországban ritkaság!
A legszebbek közülük Lumbarda közelében, 6 kilométerre keletre, Korcula városától találhatóak. Ezek a Bili Zal és a Przina strandok. Korcula városától kb. negyed óra sétára is elérhető a homokos part.

 

Te is átélheted egy tengeri hajóút során a vitorlázás felejthetetlen élményét, felfedezheted az Adriát, a Földközi tengert vagy akár távolabbi célpontokat! Vedd fel a kapcsolatot velem és kimerítő tájékoztatást kapsz! Még vezethetsz is egy katamaránt vagy yachtot!

Akár ezen a telefonszámon: +36709473030

Korcula város

A félszigeten elhelyezkedő fővárosában 2800-an laknak. 13. századi városfal veszi körül, amit a velenceiek még a 15. században tornyokkal és bástyákkal is megerősítettek. Az óvárosban keskeny, hangulatos utcákon lehet sétálgatni, megéhezve pedig számos étterem valamelyikébe is be lehet ülni. Horvátország egyik legszebb városa, de nincs annyi turista itt, mint más felkapott, és szép történelmi városokban, pl. Dubrovnikban, vagy Rovinjban. Ezért a városnézés sokkal idillikusabb, pihentetőbb.
Akár gyerekekkel is meglátogatható a Szent Márk katedrális, Marco Polo szülőháza vagy éppen a Revelin torony.

Részletesen írtam Korcula látnivalóiról és a környék érdekes és izgalmas úticéljairól a Korcula sziget, látnivalók című cikkemben!

3, Biograd

Biograd a tágas, jól kiépített strandjairól híres. Sok műemléket, szűk középkori utcát nem találunk, mert az évszázadok alatt többször is lerombolták a várost.
Számos, jól kiépített homokos tengerpartot találhatunk a közelben. A Kornati szigetvilág, Zadar, Pasman sziget egyaránt közel van. De ezeken kívül még számos más öböl és sziget vár felfedezésre.
Mindenképp keresd fel Biograd déli részén található Soline strandot, hiszen gyermekekkel igazán jó lehetőség a nyugodt, békés strandolásra!

biograd

Biograd kikötője

4, Vela Luka

Vela Luka a sziget nyugati részén, egy nyugalmas öbölben található, 45 km-re Korcula városától. Korculával menetrend szerinti buszjáratok kötik össze. Vela Luka gazdag kulturális öröksége a város különleges múzeumaiban és galériáiban is tetten érhető. Itt található a Vela Spila is, az egyik leghíresebb őskori barlanglakás Európában, több száz méterre a vela lukai öböl felett. Innen csodás kilátás nyílik a Vela Luka öbölre. Szintén szép kilátóhely a Hurm dombon található Forteca, amely egy 19. századi osztrák-magyar erőd volt. A gyógyulni vágyókat termálvízforrások, és gyógyfürdők is várják Vela Lukán. A hely továbbá búvárparadicsom is.

Vela Lukától hajókirándulás keretében elérhető Proizd sziget Horvátország egyik legjobb, legszebb strandjának, egy igazi paradicsomnak ad helyet. Sziklás part, a kék és a zöld csodálatos árnyalatiban pompázó, rendkívül tiszta víz, és a nyílt tenger látványa jellemzi. Mivel a szigeten kevesen vannak, úgy érezhetjük, mintha a saját szigetünkön fürdenénk.

5, Rogoznicai kikötő

Rogoznica Sibenik és Trogir között található igazi mediterrán hangulatú kikötő. Több látványossága közül kiemelkedik a „Sárkány szeme”. Ami egy rendkívül mély tó, még a jégkorszak maradt hátra. Az óváros egy kis szigetre épült, amit híd köt össze a szárazföldel. Számos strandja közül bármelyiket is választod, biztosan nem fogod megbánni!
A közelben pedig a Krka vízesés, a Kornati Nemzeti Park igazi szórakozás lesz gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt!

rogoznica

Rogoznica kikötője és a “Sárkány szem”

6, Sibeniki strandok, apátság

Ha már említettem Sibeniket, akkor kicsit részletesebben is érdemes róla írni. Sibenik különlegessége, hogy nem a tengerpartra épült, hanem folyó partra, ami a tengerbe ömlik. Emiatt a víz kicsit hidegebb és nem sós. Az óváros rengeteg felfedezni valót tartogat, a szűk utcák, a Szent Mihály erőd és a Banj strand kihagyhatatlan célpontok.
A közelben fekvő Szent Miklós erődöt az ország egyik jelképét, a Krka Nemzeti Parkot vagy a Kornati Nemzeti Parkot innen is érdemes megcélozni.

7, Skoji szigetek

A Skoji szigetek név 19 apró szigetet takar, melyek Korcula keleti végénél, Korcula óvárosához közel találhatóak. Vannak igazi, romantikus lakatlan szigetek, de olyanok is, melyeken kulturális csodákat fedezhetnek fel az utazók. A Skoji szigetekhez nem nehéz eljutni: Korcula óvárosának kikötőjéből.

A Korculához legközelebb eső, első sziget Badija, egy 1392-es monostorral és egy 15. századi kápolnával.
Vrnik a második legnagyobb sziget a Skoji szigetek közül, melyen az azonos nevű város is található. Vrnik szigetén van Korcula legrégebbi, és leghíresebb kőfejtője, még a római korból. Csak néhány család él itt. Sok nyugodt strand található itt, melyeken senkitől sem zavartatva fürödhetünk a kristálytiszta, kék tengerben, majd megpihenhetünk a számos fenyőfa egyikének árnyékában.

skoji

Skoji szigetek

Sutvara szigetén szőlőskertek, és egy apró strand található. Planjak, és Stupa is a Korculát övező szigetekhez tartozik – az utóbbin nudista strandokat látogathatnak az érdeklődők.
A Majsan szigeten egy régi, 5. századi templom maradványait fedezhetjük fel, valamint az ősi görög kultúra nyomait.
A Sestrice (lánytestvérek) két sziget, egy kicsi és egy nagy. De mindkettő igen kicsi, és nagyon romantikus. A “nagy” Vale Sestrica, a kisebb pedig Male Sestrica (nővér, és húg). A nagyobbon, Sestrice Vela szigetén például mindössze egy elhagyatott világítótornyot fedezhetünk fel, ahol korábban a világítótorony kezelője, és családja élte senkitől sem zavartatott életét. Male Sestricán pedig egy lakatlan sziget.

Extra a Pupnat sziget

A Korcula városától 12 kilométerre nyugatra található a hegyek között rejlő Pupnat. A sziget legkisebb faluja, és sok korculai kirándulás kiindulópontja. Innen érhető el például az 568 méter magas Klupca a sziget legmagasabb pontja. Pupnat a Pupnatska Luka öbölről a sziget egyik legszebb, nyáron igen zsúfolt, kavicsos tengerpartjáról is híres.
Bármelyik célpontot is válaszd, hajóval mindegyik megközelíthető és ezerszer élvezetesebb és különlegesebb lesz!

Te is átélheted egy tengeri hajóút során a vitorlázás felejthetetlen élményét, felfedezheted az Adriát, a Földközi tengert vagy akár távolabbi célpontokat! Vedd fel a kapcsolatot velem és kimerítő tájékoztatást kapsz! Még vezethetsz is egy katamaránt vagy yachtot!

Akár ezen a telefonszámon: +36709473030