korcula

Korcula Horvátország legdélebbi szigete. Ha az „Édenkerthez” hasonló üdülési helyet keresel, ami titokzatos, idilli és természet közeli, akkor Korcula Neked való!
A Dalmát szigetcsoporthoz tartozik. Híd köti össze a szárazfölddel, de komppal is jól megközelíthető.
Korcula strandjai, óvárosa, nevezetességei és kulturális öröksége egyaránt figyelemre méltó. Népszerű turista célpont.

Korcula szigete, strandjai, látnivalók

Korcula sziget megközelítése

Most biztosan sokan felhúzták a szemöldöküket. Majd ha ránézel a térképre, fel is sóhajtassz, ugyanis Korcula valóban jó messze van! Érdemes az elején leszögezni, ez tényleg nem a „három órás autózás után már csobbanhatunk a tengerben” úti cél! Budapestről 854 km-re van. Splitig autópályán, majd onnan komppal lehet átjutni Vela Lukáig.

De ki mondta, hogy kocsival kell odáig vezetni…?:) Már sokkal hamarabb is csatlakozhatsz egyik hajós utazásunkhoz és onnan lehajózva a az Adrián számos csodás helyet megismerve Korculára is eljuthatsz.

Számtalan érvet felhozhatunk, hogy miért éri meg elmenni odáig…

  • Magyar turisták számára viszonylag ismeretlen.
  • Itt van a legjobb horvát homokos tengerpart, amit valaha láttunk, gyerekekkel álom!
  • Szuper hangulatos a környék, sok látnivalóval, amik nincsenek agyon reklámozva.
  • Több napos kiránduláshoz is szuper lehetőségeket tartogat, de ha meguntad, akkor továbbhajózunk és felfedezzük az „ezer és egy látnivalót” a tengeren, ahová hajó nélkül nem is juthatsz el!

Korcula strandjaikorcula-strand

Korcula arról ismert, hogy vannak homokos strandok is, ami Horvátországban ritkaság!
Korcula legszebb strandjai Lumbarda közelében, 6 kilométerre keletre, Korcula városától találhatóak. Ezek a Bili Zal és a Przina strandok. Korcula városától kb. negyed óra sétára is elérhető a homokos part. De Vrnik, Pupnat, Proizd sziget is híres gyönyörű tengerpartjáról.

 

Sukosan is híres homokos tengerpartjáról, amiről részletesen a Sukosan cikkben írtam!

Korcula város

A félszigeten elhelyezkedő fővárosában 2800-an laknak. 13. századi városfal veszi körül, amit a velenceiek még a 15. században tornyokkal és bástyákkal is megerősítettek. Az óvárosban keskeny, hangulatos utcákon lehet sétálgatni, megéhezve pedig számos étterem valamelyikébe is be lehet ülni. Horvátország egyik legszebb városa, de nincs annyi turista itt, mint más felkapott, és szép történelmi városokban, pl. Dubrovnikban, vagy Rovinjban. Ezért a városnézés sokkal idillikusabb, pihentetőbb.
Korcula az utolsó hely, ahol a moreska nevű kardtáncot meg lehet tekinteni. Ez egy középkori hagyomány, ami csak itt maradt fenn.

Szent Márk katedrális / Sveti Marco – Korcula város

Korcula egyik fő látnivalója, és legnagyobb épülete Korcula óvárosában, a Fő téren található. Az 1300-as évek elején épített, és a 15. századra elkészült gótikus-reneszánsz Szent Márk katedrális szép szobraival, és Tintoretto oltárképével Korcula egyik szimbóluma.

Te is átélheted egy tengeri hajóút során a vitorlázás felejthetetlen élményét, felfedezheted az Adriát, a Földközi tengert vagy akár távolabbi célpontokat! Vedd fel a kapcsolatot velem és kimerítő tájékoztatást kapsz! Még vezethetsz is egy katamaránt vagy yachtot!

Akár ezen a telefonszámon: +36709473030

Marco Polo szülőháza, múzeum, és torony

Marco Polo, a híres velencei utazó, és kereskedő, Kína felfedezője egyes feltételezések szerint Korcula szigetén született. Korculán meg is tekinthetők feltételezett szülőházának maradványai. A háromszintes ház, és kilátó különböző szintjein Marco Polóról, és felfedezéseiről szóló fényképeket, térképeket nézegethetünk. A torony legfelsőbb szintjéről csodálatos kilátás nyílik, ahol megcsodálhatjuk Korculát, és a környező szigeteket.

Revelin torony és déli városkapu / Kopnena vrata

Korcula csodás óvárosába két városkapun át vezet az út. Az egyik, az 1650-es déli városkapu, a Kopnena Vrata, azaz a Szárazföldi kapu, mely fölé a 15. századi Revelin torony magasodik, ahonnan élvezhetjük a Korcula óvárosa táruló kilátást, és láthatjuk rajta a velencei oroszlánokat.

Ha további népszerű Horvát gyöngyszemekről szeretnél olvasni, akkor ajánlom a Horvátország hajóval című aloldalt!

Korcula környéke

Vela Luka

Vela Luka a sziget nyugati részén, egy nyugalmas öbölben található, 45 km-re Korcula városától. Korculával menetrend szerinti buszjáratok kötik össze. 4500 lakosával ez a város számít a sziget legnépesebb településének, és itt van a legnagyobb kikötő. Vela Luka gazdag kulturális öröksége a város különleges múzeumaiban és galériáiban is tetten érhető. Itt található a Vela Spila is, az egyik leghíresebb őskori barlanglakás Európában, több száz méterre a vela lukai öböl felett. Innen csodás kilátás nyílik a Vela Luka öbölre. Szintén szép kilátóhely a Hurm dombon található Forteca, amely egy 19. századi osztrák-magyar erőd volt. A gyógyulni vágyókat termálvízforrások, és gyógyfürdők is várják Vela Lukán. A hely továbbá búvárparadicsom is.

Vela Lukától hajókirándulás keretében elérhető Proizd sziget Horvátország egyik legjobb, legszebb strandjának, egy igazi paradicsomnak ad helyet. Sziklás part, a kék és a zöld csodálatos árnyalatiban pompázó, rendkívül tiszta víz, és a nyílt tenger látványa jellemzi. Mivel a szigeten kevesen vannak, úgy érezhetjük, mintha a saját szigetünkön fürdenénk.

Skoji szigetek

A Skoji szigetek név 19 apró szigetet takar, melyek Korcula keleti végénél, Korcula óvárosához közel találhatóak. Vannak igazi, romantikus lakatlan szigetek, de olyanok is, melyeken kulturális csodákat fedezhetnek fel az utazók. A Skoji szigetekhez nem nehéz eljutni: Korcula óvárosának kikötőjéből.skoji-szigetek

A Korculához legközelebb eső, első sziget Badija, egy 1392-es monostorral és egy 15. századi kápolnával.
Vrnik a második legnagyobb sziget a Skoji szigetek közül, melyen az azonos nevű város is található. Vrnik szigetén van Korcula legrégebbi, és leghíresebb kőfejtője, még a római korból. Csak néhány család él itt. Sok nyugodt strand található itt, melyeken senkitől sem zavartatva fürödhetünk a kristálytiszta, kék tengerben, majd megpihenhetünk a számos fenyőfa egyikének árnyékában.

A 7+1 családbarát horvát úticél, amit ne hagyj ki! című cikkemben is említést tettem Korcula és a Skoji szigetek családbarát előnyeiről!

Hvar- sziget

Az egyik szomszédos sziget északra a Hvar- sziget. Igazi mediterrán gyöngyszem gyönyörű homokos tengerpartokkal és pezsgő éjszakai élettel.

 

Sutvara szigetén szőlőskertek, és egy apró strand található. Planjak, és Stupa is a Korculát övező szigetekhez tartozik – az utóbbin nudista strandokat látogathatnak az érdeklődők.

A Majsan szigeten egy régi, 5. századi templom maradványait fedezhetjük fel, valamint az ősi görög kultúra nyomait.
A Sestrice (lánytestvérek) két sziget, egy kicsi és egy nagy. De mindkettő igen kicsi, és nagyon romantikus. A “nagy” Vale Sestrica, a kisebb pedig Male Sestrica (nővér, és húg). A nagyobbon, Sestrice Vela szigetén például mindössze egy elhagyatott világítótornyot fedezhetünk fel, ahol korábban a világítótorony kezelője, és családja élte senkitől sem zavartatott életét. Male Sestricán pedig egy lakatlan sziget.
Érdemes még felkeresni Mljet szigetet és Pupnatot is.

Dubrovnik sincs már olyan messze innen! Érdemes felfedezni a “földi paradicsomként” is emlegetett várost! A Dubrovnik látnivalók című cikkben írtunk róla részletesen!

Ha érdekelne egy Korculát és környékét felfedező hajós utazás, akkor a Korcula hajós utazás című cikkemben írtam róla részletesen!

Te is átélheted egy tengeri hajóút során a vitorlázás felejthetetlen élményét, felfedezheted az Adriát, a Földközi tengert vagy akár távolabbi célpontokat! Vedd fel a kapcsolatot velem és kimerítő tájékoztatást kapsz! Még vezethetsz is egy katamaránt vagy yachtot!

Akár ezen a telefonszámon: +36709473030