vitorlas-cipo

Egy megfelelő vitorlás cipő rendkívül hasznos kelléke egy hajós utazásnak! Apró részletnek tűnik, de azok, akik már jártak vitorlás hajó fedélzetén, sőt még kormányoztak is egyet, akkor azok tudják, hogy ez mennyire fontos…
Melyik vitorlás cipőt vásárold meg? Mire érdemes figyelni vitorlás cipő vásárláskor? Ebben a cikkben segítséget nyújtok a választáshoz!

Minden a vitorlás cipőkről!

A vitorlás cipő vásárlásának szempontjai

  • A legfontosabb, hogy kényelmes legyen!
  • Fontos, hogy a nagy igénybevételnek is megfeleljen!
  • Jó légáteresztő képességű legyen!
  • A talp fehér legyen!
  • Tartós, praktikus legyen!

Az ideális talp kialakítás

A talp kialakításánál fontos szempont, hogy jól tapadjon. Tehát a választásnál győződjünk meg arról, hogy sok apró bordázattal legyen kialakítva a talp része.
Miért fontos ez? Azért mert nagy jelentősége van annak, hogy amikor a fedélzeten állunk akkor a cipőnk vizes felületen is jól tapadjon. Ehhez szükséges a sok apró bordázat. A hajó fedélzete úgy van kialakítva, hogy sok apró kis csúszásgátló „pöttyök” vannak a felületen. Ennek több szerepe is van a tapadás elősegítésén felül, pl: a felületi víz elvezetése is, ami a hullámzáskor csapódhat fel a fedélzetre.
A sima talpú cipő rendkívül balesetveszélyes vitorlázás közben! Mondhatnám úgy is, hogy nem ajánlott ez a cipő vitorlázáshoz.

Fontos tényező a megfelelő vitorláscipő választásánál az is hogy lehetőleg fehér színű legyen a talp kialakítása! A színes vagy fekete talpú cipő választása nem ideális a vitorlázáshoz. Ugyanis a hajók fedélzete az esetek 99%-ban fehér színű, tehát könnyen ott maradhat a színes talpú cipőt viselő lábnyoma a fedélzeten. Főleg csúszáskor a cipő anyaga csíkot hagy a fedélzeten.

A hajó tulajdonosok vagy a chartercégek gyakran felárat számolnak fel az ilyen cipők okozta csíkok eltávolítására. Gondolj bele! Te sem szívesen nyaralsz egy olyan vitorlás hajón, ami tele van csíkokkal, foltokkal, lábnyomokkal.

Személyes tapasztalat

Nekem, személy szerint árban alsó kategóriás vitorlás cipőim vannak.
Pontosan az, amit a Dechatlon-ban meg lehet vásásrolni 12,000.-Ft és 16,000.-Ft között. Számomra kevésbé fontos a márka. Én inkább a tartósság, kényelem, praktikusság, és nem utolsósorban az anyagválasztás és a szín alapján veszem le az üzletek polcairól a vitorlás cipőmet.
Hidd el nekem vitorlázáskor nem a márka, és a divat az első szempont. Fontosabb az, hogy kényelmes legyen az, amit viselsz és hogy jól érezd benne magad.

Természetesen nem azt állítom, hogy egy felső kategóriás vitorlás cipő márka nem jó és hogy ne vásárolj ilyet. Csak azt mondom, hogy érdemes másik nézőpontból is megközelíteni a kérdést. Természetesen, ha te csak egy márkás és drága cipőben érzed komfortosan magad, akkor biztosan megtalálod a polcokon a neked valót.

Ha megvan az ideális cipő hozzá, akkor próbáld is ki egy Tengeri vitorlás túrán! Olvasd el, mire számíthatsz és milyen élmények várnak Rád is!

Én ezt használom vitorlázáshoz…

vitorlas-cipo