pula

Hangulatos, nyüzsgő horvát úticélra vágysz? Nem csak a strandok, hanem a kulturális programok, látnivalók és kirándulás is érdekel, akkor Pula Neked való!

Pula (Póla) Isztria fővárosa. Autópályán könnyen megközelíthető Magyarországról.
Fiataloknak rengeteg szórakozási lehetőséget nyújt. Gyönyörű óvárosssal és műemlékekkel rendelkezik. Számos környékbeli strandot találhatsz kavicsosat és homokosat egyaránt.

Az óvárost érdemes gyalog, a környéket autóval és a környező szigetvilágot hajóval felfedezni!

Rendkívül nehéz Pula összes látnivalóit felsorolni, de kiemeltük a legfontosabbakat és legnépszerűbbeket.

Pula nevezetességei:

Amfiteátrum

Pula az ókori Római Birodalom egyik legjelentősebb városa volt. Ennek köszönhetően számos műemlék épült, amiknek egy része szerencsés módon jó állapotban meg is maradt. Az Amfiteátrum kétségkívül a legnépszerűbb és leglátogatottabb nevezetesség. Innen érdemes kezdeni a város felfedezését! Mérete még a Római Birodalom idején is kiemelkedő volt, a római Colosseumnál is nagyobb. Jelenleg a hat legjobb állapotban fennmaradt amfiteátrumok közé tartozik. Három emeletes, elliptikus alaprajzú, hosszabbik szélessége 130 méter.

Ha kíváncsi vagy, milyen egy tengeri hajóút során a vitorlázás felejthetetlen élményét átélni, akkor vedd fel a kapcsolatot velem és kimerítő tájékoztatást kapsz! Még vezethetsz is egy katamaránt vagy yachtot!

Akár ezen a telefonszámon: +36709473030

Fórum, Pula főtere

Pula főtere volt az ókorban és a középkorban is a Fórum. Itt zajlott a város minden jelentős eseménye, gazdasági, igazgatási és kulturális szempontból is. Ez manapság sincs másként, számos kultúrális rendezvényt tartanak itt.

Ikerkapu, az egykori várfal egyik kapuja

Az Ikerkapu a 2. és a 3. században épült. A városfal része volt, hiszen a városba csak a kapukon keresztül lehetett bejutni.

Herkules kapu, boltíves kapu

Kisebb, de szintén érdekes kapu, ami kissé megsérült, de a tetején látható Herkules, a város védelmezőjének kis méretű arcszobra. Kr.e. 44-47 között épült.

Segius diadalív

A diadalívet, ami a városfal része volt, a Segius család építette i.e. 29 és 27 között. Szinte bejáratként szolgál az óváros szűk utcáiba.

Augustus temploma

Augustus római császár által építtetett templom. A Fórumon található a Podeszta palota mellett. Funkciója többször is változott, jelenleg múzeumként működik.

Podeszta palota

A Podeszta palota egyben Pula Városháza is. 1296-ban építette Vitreus podeszta. Innen kapta a Podeszta palota nevet. Többször is felújított és átépített épület, ami a különböző korok lenyomatát őrzi.

Mária Mennybemenetele Székesegyház

Szintén többször felújított épület, amit az évszázadok alatt folyamatosan építettek. Egy ókori római templom alapjai épült román stílusú templom, amin a gótikus és a klasszicista stílusok jegyei is megjelennek.

Pulai erőd

Pula jelentős kikötő és tengerészeti központ volt már a középkorban is. Ezért a 17. században építették meg ezt a csillag alakú négybástyás, tömör erődítményt, ami a vizi támadásoktól volt hivatott megvédeni a várost.

Akvárium

Az egyik legjobb, legigényesebb horvát akvárium. Gyermekes családoknak mindenképp fontos program. A pulai erődben található.

Pulai piac

Még a kisebb horvát városoknak is bőséges kínálattal rendelkező piacai vannak, de Pula piaca zavarba ejtő változatosságról tanúskodik. Érdemes felkeresni akkor is, ha a szállásra visszatérve elkészítenénk magunknak egy-egy finomságot és akkor is, ha csak a kíváncsiságunk hajt!

 

Ha kíváncsi vagy, milyen egy tengeri hajóút során a vitorlázás felejthetetlen élményét átélni, akkor vedd fel a kapcsolatot velem és kimerítő tájékoztatást kapsz! Még vezethetsz is egy katamaránt vagy yachtot!

Akár ezen a telefonszámon: +36709473030

Összegezve:

Természetesen ennél sokkal több érdekes és izgalmas látnivalót találhatsz Pulán. Fedezd fel saját magad és akár írd meg nekünk élményeidet vagy tarts velünk egy hajós utazáson és éljük át együtt egy hajós túra felejthetetlen élményeit! A Pula hajós utazás című cikkemben minden fontos információt megtudhatsz róla!

Pula a térképen